Kalousek v Partii zaútočil na Mládka kvůli neplnění vládního slibu. Ten odsekl: Za to může Babiš

08.02.2015 12:10

V nedělní Partii FTV Prima se spolu utkali ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) a exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ten se ostře postavil proti prolamování limitů těžby uhlí a jasně řekl, že jakákoli příští vláda může limity opět obnovit. Došlo i na sankce proti Rusku, šmejdy a spor o ceny nafty. Kalousek Mládkovi vyčetl, že ČSSD neplní jeden ze svých předvolebních nápadů a ministr se bránil odvoláním na ministra financí Andreje Babiše (ANO).

Kalousek v Partii zaútočil na Mládka kvůli neplnění vládního slibu. Ten odsekl: Za to může Babiš
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Hned v úvodu ministr Mládek otevřel debatu o prolomení limitů těžby uhlí na severu Čech, přičemž zdůraznil, že v roce 2015 je úplně jiná situace, než byla v roce 1991, kdy se limity zrodily. Tehdy šlo o záchranu zdevastovaného životního prostředí na severu Čech, dnes prý jde o zaměstnanost a těžbu uhlí pro teplárny. Povrchová těžba sice představuje zátěž pro krajinu, ale hlubinná těžba je nekonkurenceschopná.

Kalousek to ale viděl zcela jinak. "Když jsem byl mladý úředník Pithartovy vlády, vzpomínám si, jak se limity schvalovaly," poznamenal. Ochrana krajiny, ovzduší i podzemních vod by podle jeho názoru měla zůstat prioritou demokratické vlády. "To jsou hodnoty, které stojí za to chránit," zdůraznil. "My tuhle daň platit nechceme, my si nechceme devastovat krajinu," pokračoval. Pokud by tato vláda limity přece jen prolomila, jakákoli další vláda se k nim může zase vrátit. "To je pro podnikatele velké riziko," varoval Kalousek.

"V zásadě je to tak, že asi 40% našich spoluobčanů je závislých na centrálním zásobování teplem," připomněl Mládek, a pokud by nedošlo k prolomení limitů, těmto lidem podle jeho slov hrozí zdražení tepla. Na druhé straně, pokud by k prolomení limitů došlo a některé domy na severu Čech byly zbourány, těžaři by to museli odpovídajícím způsobem finančně vykompenzovat.

Slabá česká koruna a ceny ropy

Následně se politici pustili do diskuze o slabé české koruně. Shodli se na tom, že naši měnu výrazně oslabuje cena ropy na světových trzích. Kalousek ovšem dodal, že korunu tíží i daňové zatížení pohonných hmot. "Já se musím pousmát, když byla ČSSD v opozici, volala po snížení daně na pohonné hmoty, ale když se stala vládní stranou a pan poslanec Urban to chtěl prosadit, ČSSD od toho upustila. Tady vidíte jasný rozdíl mezi populistickou politikou a zodpovědnou rozpočtovou politikou," míní Kalousek. "Teď se vám do toho nechce, i když byste pro to podporu ve sněmovně našli," trefoval se do Mládka dál Kalousek.

Ministr se odvolával především na postoj současného ministra financí Andreje Babiše, kterého se zatím nepodařilo o lecčems přesvědčit. Připomněl také, že hlavní boj o cenu ropy se neodehrává u nás, ale mezi Saúdskou Arábií a dalšími producenty ropy. "Saúdská Arábie se rozhodla nízkými cenami zničit konkurenci," zdůraznil Mládek.

Sankce proti Rusku

Dopadá to i na Rusko, ale podle Kalouska můžeme jen spekulovat o tom, do jaké míry s tím saúdský vládnoucí rod kalkuluje. Tím se debata dostala k protiruským sankcím a postoji českých politiků k nim. "Prezident Zeman se chová více jako propagandista Kremlu než jako prezident České republiky," posteskl si Kalousek. Mládek to viděl trochu jinak. Podle jeho názoru fungují především sankce, které postihují finanční sektor, u jiných segmentů ruského hospodářství je to ovšem sporné.

A měla by česká vláda kompenzovat našim firmám dopad sankcí? "S tím bych zásadně nesouhlasil," zdůrazňoval Kalousek. Český vývoz do Ruska navíc činí jen 4 % a exministr financí je znepokojen tím, že by Mládek rád export do Ruska v této nestabilní době posiloval.

"My máme strategii na podporu exportu do zemí mimo EU, já jsem se nedávno vrátil z Indie, pohlížíme obecně na země BRIC - Brazílie, Rusko, Indie, Čína - a je zapotřebí vědět, že oslabení rublu vedlo k tomu, že se do problému dostaly i další země, kam exportujeme, a my musíme dbát na to, aby pokles exportu do těchto oblastí byl co nejnižší," uvedl ministr Mládek.

Šmejdi

V závěru pořadu se páni poslanci bavili o šmejdech, shodli se na tom, že je to důležité téma, ale problematika ochrany spotřebitele je mnohem širší. Mládek poukázal na nekalé praktiky některých on-line prodejců. Kalousek ale varoval, že český stát nemůže své občany vést vždy a všude "za ručičku". "Český stát nemůže občana ochránit před jeho naivitou a před jeho malou finanční gramotností," podotkl.

Mládek se ale zastal speciálně seniorů, kteří si podle jeho názoru větší ochranu zaslouží. Exministr financí mu dal za pravdu, pouze přidal poznámku, že by možná stačilo, kdyby si lidé se seniory zkrátka víc povídali. "Oni totiž na ty akce často chodí především proto, že ti podvodníci jsou jediní lidé, kteří si s nimi povídají."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…