Kalousek vysvětloval odpuštění daní podnikatelům a svoje dvě skleničky

07.06.2013 17:15

Ministr financí Miroslav Kalousek vysvětlil na tiskové konferenci, jak se budou odpouštět daně podnikatelům a firmám postiženým záplavami. Také se vyjádřil ke svým dvěma sklenkám.

Kalousek vysvětloval odpuštění daní podnikatelům a svoje dvě skleničky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr Kalousek

Miroslav Kalousek totiž ve čtvrtek telefonovat s moderátorkou ČRo. Z řeči mu ale nebylo rozumět a hned se objevily spekulace, že byl opilý.

„Včera po skončení pracovní doby jsem si dal dvě skleničky. A v souvislosti s únavou mě to naprosto odbouralo,“ vysvětloval ministr na tiskové konferenci. Vyjádřil zároveň lítost nad tím, co se stalo. „Nemíním se vymlouvat na francovku či virózy,“ dodal.

Také oznámil, že odpustí daň z příjmu za letošní rok podnikatelům i firmám postiženým povodní. Daň ministerstvo odpustí do výše škod. Ministr rovněž odpustí osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ), které byly poškozeny záplavami, zálohy na daň splatné již 15. června, případně také penále.

Výši škod musí firmy a podnikatelé doložit finančnímu úřadu při podání daňového přiznání. Ocenění musí být vypracováno pojišťovnou nebo znalcem. "Daň bude prominuta v částce odpovídající výši škody vzniklé v důsledku povodní na majetku sloužícím k podnikání," uvedl ministr.

Dále bude živnostníkům prominut podle Kalouska úrok z prodlení a penále vzniklé kvůli možné opožděné platbě záloh na daň z příjmu v průběhu roku 2013. Termín pro placení záloh je 15. června. Vedle toho může každá fyzická nebo právnická osoba individuálně požádat finanční úřad o snížení nebo udělení výjimky z platby záloh.

Ministr rovněž upozornil, že pokud by firma nebo živnostník nechtěl být na seznamu dlužníků, i když sankce hrozit nebudou, může požádat finanční úřad o vstřícnost. Týká se to například podnikatelů, kteří by se ucházeli o veřejné zakázky.

První představu podobného opatření zmínil Kalousek už ve čtvrtek, kdy reagoval na podle něj zavádějící oznámení vládního mluvčího Jana Hrubeše. Ten jménem předsedy vlády oznámil záměr kabinetu odložit postiženým podnikatelům povinnost platit zálohu na letošní daň z příjmu bez hrozby penále. Premiér Petr Nečas (ODS) dnes na konflikt reagoval slovy, že je zájmem všech členů vlády zasaženým podnikatelům pomoci a že detaily oznámí Ministerstvo financí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…