Kalouskův „kokot": Po označení Jurečky za pasáčka vepřů cosi utrousil i Pavel Bělobrádek

20.06.2014 10:34

Včerejší vystoupení šéfa poslaneckého klubu TOP 09 Miroslava Kalouska ve sněmovně mimo pořad interpelací mělo hned v pátek ráno dohru. Předseda sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) totiž informoval poslance o tom, že po poradě s poslaneckou legislativou se vedení sněmovny rozhodlo o tom, že v době interpelací se již nebude dávat možnost vystoupit s přednostním právem šéfům jednotlivých poslaneckých frakcí. Kalousek totiž s tímto právem včera vystoupil a to kvůli ministrovi zemědělství, o němž pak řekl, že je lhář a pasáček vepřů.

Kalouskův „kokot": Po označení Jurečky za pasáčka vepřů cosi utrousil i Pavel Bělobrádek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odpolední zasedání sněmovny. Vláda v hojném počtu zrovna není

Protože předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek se pro dnešní jednací den Poslanecké sněmovny omluvil z osobních důvodů, nemohl si tak vyslechnout, co vlastně včera svým vystoupením mimo plánované ústní interpelace způsobil. V době, kdy se měly rozběhnout ústní interpelace, se totiž přihlásil o slovo a vzápětí překvapeným poslancům sděloval, co že si to ministr zemědělství dovolil poznamenat na svém profilu na Twitteru. Tam prý Jurečka Kalouska obvinil, že kdysi ve funkci ministra financí zvýšil daň na pivo. „Ministr zemědělství lže,“ sdělil Kalousek.

„Neříkám to proto, abych dementoval každou pitomost, co řekl Jurečka, ale říkám to proto, jak je smutný pohled na tuto vládu. Naivní pasáček vepřů ve funkci ministra zemědělství, plete se do daní, které jsou v kompetenci ministra financí. Ministr financí se zase plete do situace na Ministerstvu spravedlnosti a neřeší - zdá se - nic jiného. Pan premiér, který za to odpovídá, nemyslí na nic jiného než na to, jak ještě zítra ráno být panem premiérem. Je to věru velmi smutný pohled na tuto vládu,“ práskal také Kalousek. Podle něj je tato vláda pokrytecká a její členové také často lžou.

Jurečka totiž na svém profilu na Twitteru napsal: „Vážně zvažuji, ze navrhnu vládě snížení spotřební daně na pivo. Kalouskovo zvýšeni snížilo výběr této daně a celkovou produkci piva v ČR.“ A dodal ještě toto: „Jen dodám, že výše spotřební daně nemá až tak zásadní vliv na spotřebu v ČR, ta je stále dlouhodobě vysoká, ale především na výběr daně." A právě tato informace neušla Kalouskovi.

Stanovisko to zakázalo

„Co se stalo včera během ústních interpelací, tak to bylo poprvé, kdy se pro členy sněmovny uplatnilo právo na přednostní vystoupení v době určené na ústní interpelace. Požádal jsem proto sněmovní legislativu o stanovisko, které vám dám k dispozici. Došli jsme k názoru, že v době interpelací nemají být uplatňovány výjimky o přednostním udělování slova,“ sdělil dnes k tomu předseda dolní komory Jan Hamáček.

O tom, že ale Kalousek vlastně znectil ministra zemědělství a to otevřeně při schůzi, ale dnes nepadlo ani slovo.

Namísto toho se místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09) přiznal, že on udělil Kalouskovi ve čtvrtek ono přednostní právo, neboť když se o něj hlásil, tak on zrovna schůzi řídil.

„Paragraf 67 mluví jasně - nechtěl jsem upřednostnit svého kolegu, nevěděl jsem, co řekne, ale opíral jsem se o tento paragraf, který takováto vystoupení mimo interpelace nezakazuje,“ reagoval na to Gazdík.

Předseda poslanců Pavel Kováčik (KSČM) pak poslance poprosil o to, aby všichni, kdo mají v komoře přednostní právo, tak slova Hamáčka z dneška vzali na vědomí. „Měli bychom se zde zavázat, že to už nebudeme dělat. Pan kolega Gazdík ale postupoval ve smyslu jednacího řádu dobře,“ poznamenal Kováčik. Poté se již rozjela normální schůze poslanců.

Jurečka: Nic si z toho nedělám

Včera se pro server iDnes.cz vyjádřil na Kalouskova slova i sám ministr Marian Jurečka. Řekl, že z urážky od Kalouska si prý mnoho nedělá. „Jsem člověk z vesnice a zemědělství, nestydím se za to, naopak,“ řekl Jurečka pro iDnes.cz.

„Vnímám to tak, že kdyby ministr Kalousek užíval zdravý selský rozum, tak by naše ekonomika na tom byla podstatně lépe. On je jako někdejší ministr a předseda rozpočtového výboru zodpovědný za deficitní rozpočty za více než jeden bilion korun. Na jeho místě bych opravdu hovořil velice opatrně. Pokud jde o jeho způsob vyjadřování, kdy mne před dvěma měsíci například v České televizi označil za, cituji - kokota - to snad není ani nutné komentovat,“ dodal ještě pro iDnes.cz ministr zemědělství, který, než se stal ministrem, tak prý byl soukromým zemědělcem na svém statku v Rokytnici na Přerovsku.

Jenže i toto sdělení serveru mělo „dohru". „Kalousek teď reklamoval u iDnes.cz, že slova ´naivní pasáček vepřů, který se plete do daní´, nebyla urážka, protože to byla kladná postava," napsal na Twitteru Josef Kopecký, redaktor iDnes.cz a autor výše zmíněného minirozhovoru s Jurečkou.

A na tuto poznámku na Twitteru reagoval lidovecký předseda Pavel Bělobrádek. „A ´kokot´,kterým ho častoval onehdá, je kladný či záporný?" otázal se řečnicky v reakci na poznámku Bělobrádek. Na což mu Kopecký odvětil: ,,To si budete muset pořešit s panem K, já slyšel jen o naivním pasáčkovi vepřů, což podle mě urážka je." A Bělobrádek dodal: ,,Nic si s ním vyřizovat nebudu,vy jste reportér."

Že Kalousek nejde pro ostré slovo daleko, vyšlo najevo například v září 2012, když na jednání TOP 09 v situaci, kdy nevěděl o přítomnosti novinářů v sále, soptil kvůli tomu, že někteří lidé, například senátor KDU-ČSL Jiří Čunek, používají pro tehdejší navýšení daní pro vysokopříjmové skupiny termín „milionářská daň", místo oficiálního a vládou užívaného slovního spojení „solidární příspěvek".

„Milionářská daň. Jsem myslel, že to používají jenom takoví debilové, jako je senátor Čunek, ale ona to opravdu používá většina novinářů," vyjádřil se tehdy Kalousek. „Prožrali jsme to, proflákali. Zlaté časy v Evropě skončily," hovořil také tehdy o ekonomické situaci v Evropě. (Více ZDE.)

Valorizace důchodů a platy ústavních soudců

Poslanci by dnes měli rozhodnout o vyšší valorizaci důchodů a o růstu platů ústavních soudců. Na programu je také schvalování normy, která uzákoní dětské skupiny. K posouzení do Senátu by mohla sněmovna poslat rovněž předlohu, která má díky možným vyšším cenám za výkupy pozemků urychlit výstavbu dopravní infrastruktury.

Sněmovna by dále měla schvalovat odpadovou novelu, do níž chtějí výbory přidat za podpory Ministerstva životního prostředí kontroverzní zákaz skládkování komunálního odpadu. Sociální demokraté navrhli úpravu tak, aby byly obce motivovány k většímu třídění odpadků.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…