Kam se hrabe Slunečná. Čtyřminutové video zachycující odpadky v Kalábrii postavilo internet vzhůru nohama

29.08.2020 5:00

Nejlepší příběhy píše sám život, chtělo by se říct u televizního cyklu Bakaláři. Jenomže tohle je realita. Několik dnů starý záznam italského senátora Mattea Salviniho dokázal, jak velké napětí vládne v Itálii. Někdejšímu ministrovi vnitra stačilo jediné; vzít kameramana a čtyři minuty procházet oblíbeným krajem na jihu Itálie.

Kam se hrabe Slunečná. Čtyřminutové video zachycující odpadky v Kalábrii postavilo internet vzhůru nohama
Foto: repro FB, tan
Popisek: Kalábrie (srpen 2020)

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13769 lidí
Výsledek této dokumentární činnosti? Přes 1.100.000 zhlédnutí, 37 tisíc zvednutých palců jako gesto podpory, téměř 10 tisíc komentářů a 11 tisíc sdílení navrch.

Kalábrie, respektive celý Kalábrijský poloostrov patří mezi nejchudší regiony Evropy. Chybí zde průmysl a větší množství památek. Má ale dlouhé pobřeží a jsou zde výborné podmínky pro milovníky potápění. Historická pitoreskní městečka a vynikající kuchyně začínají lákat turisty.

Kalábrie má navíc tu nevýhodu, že sousedí se Sicílií.

Premiéři regionů Kalábrie a Sicílie na jihu Itálie v polovině července vyzvali centrální vládu v Římě, aby urychleně řešila situaci s migranty, kteří připlouvají z Afriky do těchto oblastí. V prvním pololetí se oproti loňsku počet migrantů, kteří dorazili do Itálie přes Středomoří, více než zdvojnásobil, vyplývá ze zveřejněné zprávy unijní agentury pro pohraniční a pobřežní stráž Frontex.

„Jsme přesvědčeni, že otázka migrace by měla být v centru pozornosti italské vlády. Je tu problém sanitární, sociální i ekonomický, potřebujeme okamžité řešení,“ uvedl předseda sicilské regionální vlády Sebastiano Musumeci, který vyzval italskou vládu k vyhlášení nouzového stavu v jižních oblastech potýkajících se s přílivem migrantů.

„Absolutně neudržitelná“ je podle Musumeciho situace na Lampeduse, která patří k Sicílii a leží asi 100 kilometrů od afrického pobřeží. Jen za sobotu na tento ostrov s asi sedmi tisíci obyvateli připluly tři čluny s celkem 173 migranty, přitom na 600 už jich tam bylo předtím. Kapacita tamního střediska pro migranty je přitom asi 100 lidí.

O tom ostatně ParlamentníListy.cz informovaly hned několikrát.

Salvini se na konci srpna vydal do regionu Kalábrie, aby zdokumentoval nepořádek, který tam za poslední dobu vznikl. Tento velice sugestivní záznam způsobil nejen abnormální zájem uživatelů sociální sítě facebook, ale vyvolal taky řadu komentářů. Některé z nich se ovšem k Salvinimu staví negativně. Upozorňují kupříkladu na fakt, že Salvini honí pouze politické body, jelikož v tomto prostředí žít nemusí. „On žije ve vile,“ uvedl jeden z diváků. Podobných názorů je ovšem velmi málo. Převládá zděšení a bezmoc, jakou Italové kvůli migrační vlně z Afriky poslední roky zažívají.

„Bravo, Matteo,“ uvádí jeden z pisatelů. „Ani Apulie není v lepší kondici! Krásné plážové oblasti zničené odpadky, které jsou všude! Jak se to může v roce 2020 dít?“ ptá se jiný. „Salvini je jediný, kdo se zaměřuje na všechno, je to politik, kterého Itálie potřebuje, pokud se chceme zachránit,“ míní jiný.

Anketa

Je Adam Vojtěch dobrý ministr zdravotnictví? (Ptáme se od 25. 8. 2020)

67%
33%
hlasovalo: 13495 lidí
Objevila se rovněž vyjádření těch, kteří v dané oblasti skutečně žijí. A Salviniho krok nepovažují za populismus, jelikož prý mají odpadky u domu, jsou jimi zahlcení a mají dokonce problém s pitnou vodou. Na to ovšem další přispěvatel namítl, že Salvini chce pouze hlasy lidí, protože jižani jsou hloupější a zvolí ho. Čímž roztočil nový kolotoč nařčení a výtek.

Salviniho radikální přístup k informovanosti o migrantech ovšem funguje na výbornou.

Twitterová stránka Europe Elects zveřejnila v srpnu nejnovější volební průzkum týkající se Itálie. Česko čekají sněmovní volby již příští rok, Itálii čekají sněmovní volby až v roce 2023. Agentury přesto sledují tamní nálady voličů. A jak to dopadlo? Trend je jasný. Liga Mattea Salviniho stále posiluje a vládní hnutí Pěti hvězd vytrvale padá. Když byl Matteo Salvini italským ministrem vnitra, tvrdě vystupoval proti migrantům přijíždějícím do EU. V posledních volbách získal Salvini s Ligou přes 17 procent hlasů. Momentálně mu průzkumy přiznávají podporu voličů přesahující 27,4 procenta. Zdá se tedy, že voliči oceňují Salviniho opoziční práci.

I přesto čelí Salvini ve své zemi trestnímu stíhání kvůli tomu, že loni v srpnu coby ministr vnitra odmítl povolit vylodění migrantů z humanitární lodi Open Arms v italském přístavu, za což mu hrozí až 15 let vězení.

Také o jeho střetu se zastánci migrantů jsme informovali.

Dodejme, že v průzkumech se příliš nedaří Silvio Berlusconimu a jeho straně Forza Italia. Ta v posledních volbách získala 14 procent hlasů, a nyní je na necelých šesti procentech. Setrvale na dně se na italské politické scéně nacházejí Zelení.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…