Kanada začala blokovat bankovní účty demonstrantů

22.02.2022 22:24

Kanadská vláda v čele s předsedou Justinem Trudeauem použila proti demonstrantům těžký kalibr. Kvůli protestům konvoje svobody aktivovala nouzový zákon, s jehož pomocí může zmrazit nejen bankovní účty demonstrantům. Kritici její kroky označují až za autoritářské, informuje Echo24.cz.

Kanada začala blokovat bankovní účty demonstrantů
Foto: Repro Twitter
Popisek: Protesty před kanadským parlamentem

Kromě zmražení platů může stát demonstrantům také zmrazit peněžní dary přes crowdfundingové platformy nebo sleduje peněžní transakce jako například u kryptoměn nebo jiných digitálních aktiv. Vláda chce také sledovat podezřele velké hotovostní transakce.

Původní zdroj ZDE.

Kanadský premiér Justin Trudeau hájí aktivaci zákona tím, že chrání ostatní obyvatele Kanady, které protesty konvoje svobody mohou ohrožovat. Konvoj svobody vznikl pro vyjádření nesouhlasu s koronavirovými restrikcemi a očkováním proti covidu, který vzal lidem práci a uvrhl je do existenčních problémů.

Na konci ledna tento konvoj dorazil do kanadské Ottawy a několik týdnů zablokoval centrum města. Blokádu totiž tvořily kamiony, které město ochromily. Celá řada občanů však tisícům kamioňáků z různých částí Kanady  vyjadřovala podporu.

Kanadská vláda si s protestujícími nevěděla rady, a sáhla proto k aktivaci nouzového zákona, který vložil do rukou státu hned několik sporných kompetencí. Nouzový zákon poskytl vládě možnosti tvrdě zasáhnout do osobních práv. Že stát demonstrantům zmrazil jejich bankovní účty, se stalo již v minimálně 76 případech, kdy vláda zajistila prostředky v celkové výši 3,2 milionu dolarů. A to bez soudních příkazů..


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

16:30 Ekonomka Švihlíková: Takhle zadlužené USA ještě nebyly. Řešení? Jedno z nich je válka…

Ekonomka Ilona Švihlíková pronesla šokující informace o americké ekonomice, která pomalu spěje ke ka…