Kandidátky, které budou sexy pro voliče. A v Praze? Hvězdná kandidátka. Gazdík hovořil v interview o předvolební koalici

17.03.2017 19:46

V pátečním interview ČT24 zpovídala moderátorka Zuzana Tvarůžková předsedu Starostů a nezávislých Petra Gazdíka. Ten prozradil, že Starostové a nezávislí chtějí do voleb postavit „sexy kandidátky“ a počítá s tím, že v Praze bude třeba nabídnout přímo „hvězdnou sestavu“. Ve vysílání si také rýpl do Andreje Babiše (ANO) a vyjádřil se k uprchlické krizi.

Kandidátky, které budou sexy pro voliče. A v Praze? Hvězdná kandidátka. Gazdík hovořil v interview o předvolební koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředseda sněmovny Petr Gazdík

V úvodu Gazdík hovořil o připravované předvolební dvojkoalici STAN a KDU-ČSL. „Lidovci si musí řici, jestli chtějí být tou třetí silou, jak to kdysi plánoval Josef Lux. Musí si to vyjasnit i Starostové. A my si uvědomujeme naši odpovědnost za směřování této země,“ začal hned v úvodu Gazdík velmi vážně. Starostové jsou připraveni s KDU-ČSL spolupracovat, protože to dobře zafungovalo v Senátu nebo v Evropském parlamentu. I kdyby předvolební dvojkoalice nakonec padla, což Gazdík nepředpokládá, pak i tak budou obě strany spolupracovat.

Faktem je, že obě strany budou muset přistoupit na určité kompromisy. „Lišily se naše pohledy na EET. Nedávno nás velmi překvapil přístup lidovců k registru smluv, který byl naším zákonem,“ poznamenal Gazdík. Zdá se, že prozatím se dokážou na věcech dohodnout.  

Zlínský hejtman Jiří Čunek v rozhovoru pro deník Právo varoval, že spolupráci s lidovci by mohlo leccos zahubit. „Pokud Starostové půjdou na Prague Pride a přidají se k čím dál větší podpoře této komunitě, tak bychom se rozešli raz dva,“ prohlásil Čunek. Varoval také, že někteří lidovci by šli do voleb raději bez Starostů. Gazdík uznává, že lidovci mají početnou členskou základnu a část lidí může mít od vedení odlišnou představu. Podle hosta je to v pořádku. Otázka, na čem se shodne většina.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

„Je jednoznačné, že KDU-ČSL je silnější v moravských regionech a my jsme silnější v českých regionech. ... Naším cílem je vytvořit takové kandidátky, které budou sexy pro voliče a budou získávat hlasy voličů,“ řekl Gazdík. A jak to bude v Praze? „V Praze musíme vytvořit hvězdnou kandidátku, ale já se o žádné místo drát nebudu. Jsem ochoten v případě nutnosti ustoupit. Přesný postup ale nebudu vysvětlovat v přímém televizním přenosu,“ pokračoval předseda STAN.

Nechtěl příliš odkrývat karty ve věci případné povolební spolupráce. Starostové dopředu oznamují, že nepotáhnou za jeden provaz s komunisty a s Tomiem Okamurou. Nechtěl se však příliš vyjadřovat k případné spolupráci s hnutím ANO. Zdá se mu totiž, že hnutí ANO zatím nepředstavilo žádný program, takže není o čem jednat.ˇ

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Mě velmi mrzela ta neúcta, jakou předvedl Andrej Babiš, protože v parlamentní demokracii se ministr zodpovídá sněmovně a ne sněmovna ministru Babišovi,“ připomněl Gazdík. Je rád, že Babiš ustoupil a rozhodl se Poslanecké sněmovně vysvětlit svou dluhopisovou kauzu, byť pouze písemně. Stejně tak Gazdíka mrzí, že v této dluhopisové aféře nekonají příslušné úřady. především finanční správa, případně policie.

Předseda STAN se také vyjádřil k daňovým plánům ČSSD. Politik je toho názoru, že sociální demokraté chtějí českou ekonomiku zadusit. „To, co naší ekonomiku skutečně trápí, je odvádění výnosů z firem mimo Česko. My bychom byli rádi, aby tyto výnosy zůstaly v Česku, aby se odrazily v platech občanů a aby docházelo k reinvesticím v České republice,“ prozradil Gazdík.

Turecko nás vydírá

Stranou pozornosti hosta nezůstala ani uprchlická krize. „Loni u nás byla ta diskuse o uprchlících celkem zhysterizovaná, protože loni k nám přišlo z arabských zemí asi 13 uprchlíků. Ale Evropská unie musí být připravena,“ zdůrazňoval Gazdík, přičemž neměl na mysli jen migrační krizi, ale i jiné problémy, které by mohli přijít. Tady zatím jak EU, tak její člen Česká republika poněkud zaostávají.

Podle Gazdíka je třeba být připraven, když Turecko vysílá varovné signály k Evropě. „Ono to je vydírání,“ prohlásil bez obalu politik, když se rozhovor blížil ke konci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…