Kardinál Duka jednal se zástupci obcí o restitucích

24.08.2016 10:12

Svaz měst a obcí a Česká biskupská konference se sešly k jednání o dalším průběhu církevních restitucí. Obě strany společně vyzvaly, aby se spory řešily jednáním. Česká biskupská konference připomněla určitá administrativní úskalí, která by mohla být snadno odstraněna, kdyby se České republice konečně podařilo uzavřít dohodu se Svatým stolcem.

Kardinál Duka jednal se zástupci obcí o restitucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mše na sv. Vojtěcha. Kardinál Dominik Duka udělil zlatou Svatovojtěšskou medaili Jiřímu Grygarovi a Alexandru Tomskému

Svaz měst a obcí požadoval, aby církve při přebírání majetku obcí postupovaly stejně jako při přebírání majetku krajů. Česká biskupská konference však upozornila, že dispozice s majetkem je u obcí upravena jinak než u krajů, což situaci komplikuje. Vše by prý mohlo zjednodušit, kdyby se konečně podařila uzavřít smlouva mezi Českou republikou a Svatým stolcem.

„Jde nám o smírčí řešení, které je v souvislosti s historickým děním složitější. Rozhodně však nechceme zasahovat do situace před rokem 1948,“ ujistil sekretář České biskupské konference Tomáš Holub.

Předseda konference, pražský kardinál Dominik Duka, rovněž připomněl, že v některých regionech již spolupráce samospráv s církvemi funguje skvěle. „Oceňujeme situaci například v plzeňské diecézi, kde se mnoho sporných věcí na základě jednání vyřešilo ku spokojenosti církví i samospráv,“ uvedl kardinál Duka.

Předseda Svazu měst a obcí František Lukl ocenil, že dochází k pravidelným jednáním, při kterých se daří odstraňovat problémy. „Pro společnost je samozřejmě důležitá smírčí cesta a pospolitost na světské i církevní úrovni. Spolupráce by také měla vést k větší otevřenosti církevních objektů pro širokou veřejnost a velmi vítám, že ji zástupci České biskupské konference podporují,“ řekl po jednání Lukl.

Účastníci jednání zmínili také například úspěšnou spolupráci církví a místních samospráv na rozvoji turistiky a cestovního ruchu. Zejména ve Zlínském kraji se prý daří na „církevní turistice“ velmi účelně spolupracovat.

Tisková zpráva z jednání:

Společné jednání. Tak by se mělo zejména postupovat v kontextu s církevními restitucemi. Shodli se na tom zástupci České biskupské konference (ČBK) s předsednictvem Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR). Zaznělo také, že SMO ČR požádá plenární zasedání ČBK, aby na svém říjnovém jednání projednalo postup v souvislosti s církevními žalobami, které se týkají období před rokem 2006.

SMO ČR požadoval u církevních restitucí stejný postup jako u krajů. ČBK však uvedla, že je situace odlišná a řešení by mohla napomoci smlouva mezi Českou republikou a Svatým stolcem.

„Potvrzujeme seberegulační závazek z prosince roku 2015 a oceňujeme situaci například v plzeňské diecézi, kde se mnoho sporných věcí na základě jednání vyřešilo ku spokojenosti církví i samospráv,“ říká předseda České biskupské konference kardinál Dominik Duka.

„Zatímco nabytí majetku kraji je upraveno jednoduše, u obcí to tak není. Nelze proto postupovat stejně,“ říká generální sekretář České biskupské konference biskup Tomáš Holub a dodává: „Jde nám o smírčí řešení, které je v souvislosti s historickým děním složitější. Rozhodně však nechceme zasahovat do situace před rokem 1948.“

„Děkujeme za dnešní jednání, a jsem rád, že se setkáváme pravidelně a předáváme si informace o tom, jak se věci hýbou dopředu,“ říká předseda Svazu měst a obcí ČR a starosta Kyjova František Lukl a dodává: „Pro společnost je samozřejmě důležitá smírčí cesta a pospolitost na světské i církevní úrovni. Spolupráce by také měla vést k větší otevřenosti církevních objektů pro širokou veřejnost a velmi vítám, že ji zástupci České biskupské konference podporují.“

Zástupci ČBK tak na základě dnešního jednání vzali na vědomí, že SMO ČR požádá její plenární zasedání, aby se postupem v kontextu s církevními restitucemi před rokem 2006 zabývalo. Mluvilo se také o církevní turistice. Zde byla zmíněna například dobrá praxe ve Zlínském kraji, kde velmi dobře spolupracují farnosti, města, obce a kraje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…