Kardinál Duka v Budapešti, nepáral se s tím: Hodnoty naší kultury jsou nahrazovány převlečeným marxismem

10.09.2021 21:03 | Ze sítí

Kardinál Dominik Duka na Mezinárodním eucharistickém kongresu v Budapešti prohlásil, že po celém světě probíhá ve společnosti zápas o převrat v civilizaci. Základní lidské hodnoty jsou podle něho nahrazovány hodnotami, které jsou „v převleku idejemi marxismu, maoismu a anarchismu“.

Kardinál Duka v Budapešti, nepáral se s tím: Hodnoty naší kultury jsou nahrazovány převlečeným marxismem
Foto: Hanka Brožková
Popisek: Kardinál Dominik Duka v roušce

„V celosvětové společnosti probíhá barbarský a netolerantní zápas o převrat v naší civilizaci,“ prohlásil Duka na koncilu v Budapešti. „Základní principy, které vyrůstají z kolébky lidské kultury na křižovatce Afriky, Asie a Evropy, v rodišti Ježíše Krista, jsou odmítány a nahrazovány hodnotami, které jsou v převleku idejemi marxismu, maoismu, anarchismu,“ dodal Duka podle zpráv serveru Idnes.cz.  

Tyto ideologie podle něj popírají nejen římskokatolickou věrouku, ale jakoukoliv pravdu obecně. Jsou podle něj prosazovány zbraní, demagogií a mediálním lynčem. „Jsou to ďábelské zbraně,“ má jasno Duka.

„Mnozí se obávají, že tyto zbraně jsou nepřemožitelné. Víme však, že Slovo věčné Pravdy je nepřemožitelné! Skutečnost vždy odhalí všechny náhražky a napodobeniny. Připomenu slova, která nás spojila v našem zápase i vítězství v roce 1989: ‚Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí‘,“ přidal kardinál slova prezidenta Václava Havla.

Duka považuje za oběť zmíněných ideologií a mediálního lynče i sebe samotného, zejména ve světle nedávných událostí. Kontroverzní byla například nominace Hany Lipovské do Rady České televize, ačkoliv Lipovská prohlašovala, že veřejnoprávní média již dnes nemají žádný smysl. Lipovská navíc kvůli své kandidatuře v nastávajících volbách za Volný blok čelí odvolání z Rady.

V médiích se řešila také Dukova stížnost na uvedení dvou her na festivalu Divadelní svět Brno, které podle něj diskriminovaly křesťany a zasahovaly do práva na svobodu vyznání. Nedávno se také objevily zprávy, že kardinál tuneluje církev, protože si měl na svou soukromou nadaci převést církevní pozemky za více než čtvrt miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…