Kardinál Vlk: Cyrilometodějský rok vyzývá k hledání svých kořenů

05.07.2012 13:28

Kardinál a emeritní arcibiskup pražský Miloslav Vlk dnes při mši na poutním místě Velehradě uvedl, že cyrilometodějský rok je příležitostí hlouběji poznat své duchovní a kulturní kořeny a jejich úzkou souvislost. "T.G. Masaryk říkával, že národy se udržují těmi idejemi, ze kterých se zrodily.

Kardinál Vlk: Cyrilometodějský rok vyzývá k hledání svých kořenů
Foto: kardinal.cz
Popisek: Kardinál Miloslav Vlk

Není tedy nemoderní ohlížet se k našim počátkům a ptát se, kdeže ty naše bohaté kořeny dnes jsou. Naopak tato snaha odpovídá velkým současným světovým trendům hledání duchovních hodnot, smyslu života, souvislostí duchovní a civilní sféry," uvedl v kázání Vlk.

Víru a duchovní hodnoty nelze oddělovat od veřejného života

Cyrilometodějský rok připomene 1150 let, které příští rok uplynou od příchodu Cyrila a Metoděje na Moravu. Největší katolické bohoslužbě konané jako součást Národní pouti, která se na Velehradě u příležitosti svátku slovanských věrozvěstů tradičně pořádá, za slunečného počasí přihlížely na zaplněném nádvoří před bazilikou desítky tisíc lidí. Hlavním celebrantem mše byl kardinál a pražský arcibiskup Dominik Duka.

Misie věrozvěstů se podle Vlka nedá oddělit od jejich práce kulturní a v organizování veřejné a státní správy. Kardinál vzpomněl rok 1985, kdy se na Velehradě slavilo 1100. výročí úmrtí svatého Metoděje a komunistický režim chtěl z oslavy udělat kulturní a státní záležitost a odsunout skutečnost víry a náboženství. "Tehdejší oslava se však vlivem tohoto režimního úsilí obrátila v protikomunistickou manifestaci," připomněl Vlk.

Víru a duchovní hodnoty proto nelze ani v dnešních dnech oddělovat od kultury a veřejného života "bez nebezpečí, že veřejný život bude zmrzačen a podlomen, jak jsme toho svědky právě dnes", řekl Vlk.

Most mezi Východem a Západem

Jubilejní rok svatého Cyrila a Metoděje se podle kardinála týká nejen všech křesťanů naší vlasti, ale celého národa, bez rozdílu názorového přesvědčení. Příchodem věrozvěstů "vstoupil náš národ do Evropy". "Mnohé evropské národy jsme tehdy předčili, poněvadž jsme dostali nejen písmo jako důležitou podmínku rozvoje písemné kultury, ale byla tu k dispozici i řada knih, především liturgických knih, ve srozumitelném slovanském jazyce vysoké literární úrovně, kterou odborníci obdivují dodnes," uvedl kardinál s tím, že svatí Cyril a Metoděj byli tehdy zřejmě nejvzdělanějšími lidmi Východu a dostat je byl dar nebes.

Příchod věrozvěstů podle Vlka stále promlouvá k dnešní církvi. "Ve své spolupráci a své práci kladou výslovný silný důraz na slovo Boží, na to, aby mu lidé rozuměli," řekl Vlk. Slovo Boží by se mělo rozvinout v životě církve. "Slovo Boží nejenom číst soukromě, ve společenstvích, v rodinách, ale evangelia především žít, soustavně, denně, ve svém životě, a když s ním uděláme zkušenosti, uvádět ho do života společnosti okolo nás. To je dnes pro nás, pro církev, znamení našich kořenů, našich dějin," řekl Vlk.

Cyril a Metoděj podle jeho slov spojili Východ a Západ, charakterizuje to osudovou úlohu českých a moravských zemí. "Neuzavírat se do sebe, ale být na spojnici cest, být mostem mezi Východem a Západem, mostem mezi kulturami. Tyto charakteristiky našich duchovních kořenů jsou v cyrilometodějském roce, v roce víry, který Svatý Otec vyhlašuje, velkou dějinnou prozřetelnostní výzvou k uskutečnění," dodal Vlk.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…