Karel Schwarzenberg čtenářům PL: Kdybych byl prezident...

21.09.2016 20:47

Z PROFILŮ Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg usedl k počítači a odepsal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Opakovaně se vyjádřil k uprchlické krizi. Připomněl, že on sám je odpůrcem povinných kvót. V odpovědích zazněl i romský výraz „gadžo“.

Karel Schwarzenberg čtenářům PL: Kdybych byl prezident...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Pan Lukáš Gron se knížete ptal, proč se uprchlíkům nepomáhá přímo doma nebo v uprchlických táborech poblíž jejich domovských zemí, když se tolik politiků shoduje v tom, že by to bylo nejlepší.

„Souhlasím, že nejlepší pomoc by byla v místech, odkud lidé utíkají. Nicméně pomoci v zemích, kde zuří válka a dokonce v nejkrutější formě, tedy občanská válka, je pomoc velice obtížná. Jsou organizace, které tam pomáhají, ale bylo by důležité vybudovat nový průmysl, aby lidé měli zaměstnání, ale to nemá smysl, dokud se tam bombarduje,“ podotkl Schwarzenberg.

Čtenářka Bětka M. zůstala u tématu a ptala se, zda čestný předseda TOP 09 nekope své straně hrob, když nechal za svého nástupce v čele strany zvolit Miroslava Kalouska a k tomu navrch dva europoslanci zvolení za TOP 09 podpořili povinné uprchlické kvóty.

„Jak v českém parlamentu, tak v evropském parlamentu mají poslanci volný mandát a dotyční poslanci hlasovali podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. Jak známo, já povinné kvóty považuji za mylné,“ odvětil politik.

Následně také prozradil, že by se jako prezident snažil stmelovat společnost. Současného prezidenta Miloše Zemana kritizuje mimo jiné za to, že rozděluje společnost. Jako občan demokratického státu prezidenta smí kritizovat. Nevidí na tom nic špatného. Prezident Zeman také opakovaně volá po zrušení sankcí vůči Rusku, ale Schwarzenberg zdůrazňuje, že musí jít o rozhodnutí politiků všech členských zemí.  

Stranou pozornosti exministra zahraničních věcí nezůstaly ani připravované tresty za hanobení rasy, náboženského vyznání a tak podobně. „Myslíte, že bude také potrestán občan, který mne nazve ‚gadžou‘?“ ptal se občan.

„Proč by měl být potrestán občan, který mě nebo vás nazývá gadžou, což je zavedený romský výraz pro Neromy. Anžto Nerom jsem, tak proti tomu výrazu neprotestuji a nemůžu to nikomu vytýkat,“ kroutil hlavou Schwarzenberg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…