Karel Srp udeřil na Hutku: Omluvte se mi! A je zde tvrdá reakce

23.02.2017 15:44

Písničkář Jaroslav Hutka se nechce omlouvat Karlu Srpovi za výroky, podle nichž Srp spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností. Informoval o tom server Novinky.cz.

Karel Srp udeřil na Hutku: Omluvte se mi! A je zde tvrdá reakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Hutka

Ve středu odpoledne podal Srp na Hutku žalobu, v níž žádá písemnou omluvu a stažení výroků o tom, že spolupracoval s StB. Jako první o žalobě informovaly ParlamentníListy.cz.

Hutka Novinkám vysvětlil, že vzhledem k tomu, že je v zahraničí, o žalobě nic neví, ani nemá, jak si informace ověřit.

„Nechápu, proč já bych se měl omlouvat za Srpovu spolupráci s StB? To by se snad měl omluvit on. Proč bych se měl já jako oběť omlouvat člověku, který mě poškodil? Jinak tato doba v tom, že se dá všechno zpochybnit, je poněkud rozvrácená, tak člověk může čekat téměř všechno, i takovou žalobu,“ sdělil Novinkám Hutka.

  • Celý text je ZDE

Dodal, že nyní čeká českou justici obtížná zkouška. Bude totiž muset řešit pravost a spolehlivost „estébáckých“ spisů vůbec. Zda si tam příslušníci Státní bezpečnosti svévolně vymýšleli a psali, co chtěli, nebo jestli je možné brát tyto dokumenty za hodnověrné.

„Spisy StB byly tajné a StB si je vedla pro vlastní přehled a velmi jí záleželo na tom, aby pro sebe měla spolehlivé a pravdivé informace. Nebo jí to bylo šumák, jak by naznačovaly některé rozsudky české a slovenské justice? To pak je otázka, jestli ten komunistický režim vůbec existoval? To by pak neexistovala ani StB, ani Jirousovy vězeňské tresty a moje emigrace a žádný převrat v roce 1989 a Václav Havel by byl výmysl pražské kavárny,“ konstatoval Hutka.

Právě na základě protokolů StB totiž Hutka tvrdí, že Srp byl spolupracovníkem. Spis má úředně vykopírovaný od Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR), jak řekl před časem Novinkám. Srp ale ve své žalobě argumentuje rozsudkem Městského soudu v Praze. Ten v roce 2000 pravomocně rozhodl, že Srp byl veden ve svazcích StB neoprávněně.

Text Srpovy žaloby na Jaromíra Hutku má redakce serveru ParlamentníListy.cz k dispozici. „Výroky žalovaného (Jaroslava Hutky, pozn. red.) je tak žalobce nepravdivě a opakovaně označován za lháře, udavače. Není pravda, že by byl žalobce podstatným pramenem Státní bezpečnosti či pomáhal Státní bezpečnosti. Není stejně tak pravda, že žalobce spolupráci se Státní bezpečností překrucuje a fantazíruje či že se snad snaží zakrýt své špatné svědomí. Všemi těmito výroky žalovaný výrazně zasahuje do osobnostních práv žalobce, neboť žádný z nich není pravdivý a každý z nich o to více ve spojení jsou hanlivé,“ píše se mimo jiné v žalobě.

„Ve vztahu k popsanému jednání žalovaného tak lze uzavřít, že jeho zásahy do osobnostních práv žalobce měly vedle nepravdivého také úmyslně výrazně dehonestující a vulgární charakter zasahující do vážnosti žalobce a jeho minulosti a v kontextu nedávných veřejně medializovaných politických událostí pak žalobci způsobily již nenapravitelné následky, které podle názoru žalobce podstatně přispěly k jeho nejmenování do Etické komise,“ stojí v textu žaloby na Jaroslava Hutku.

Žádné finanční odškodnění ale Karel Srp po Jaroslavu Hutkovi nežádá. Jde mu pouze o to, aby došlo k zastavení dalšího šíření nepravdivých informací a aby se Hutka omluvil.

Návrh znění žaloby nicméně předkládá, že se písničkář musí omluvit nejen na svém facebookovém profilu a veřejně, ale rovněž ve všech médiích, kde údajné pomluvy vůči Srpovi šířil, a to „na své náklady“.

V praxi to znamená, že by Hutka musel zajistit doslovnou publikaci své omluvy na serveru Novinky.cz nebo na Šafrově webu Svobodné fórum, dnes Fórum24.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…