Katastrofa! Takto popisuje poslední rok dění na Ukrajině komentátor Kaiser

22.12.2014 17:30

Komentátor Daniel Kaiser v komentáři uveřejněném na serveru Echo24.cz ani trochu nešetří jak Ukrajinu, tak Západ, který podle jeho názoru leccos "zpackal". Na dnešní situaci nelze prý užít jiné slovo než "katastrofa".

Katastrofa! Takto popisuje poslední rok dění na Ukrajině komentátor Kaiser
Foto: plus.google.com
Popisek: Prezident Ukrajiny Petro Porošenko

"Dění na Ukrajině za poslední rok – od státního bankrotu přes válku ke státnímu bankrotu – se nedá nazvat jiným slovem než katastrofa, a bohužel silná slova si historici budou muset vyhradit i pro výkon těch politiků na Západě, kteří měli Ukrajinu v gesci," píše komentátor. Co ho vede k tak nelichotivému hodnocení?

Ukrajinci doufali v peníze, bylo jedno odkud

Prezident Petro Porošenko žádá další peníze od Mezinárodního měnového fondu, další 2,7 miliard dolarů ke 4,6 miliardám, které už Ukrajina obdržela na jaře. Z těchto peněz bude financovat armádu bojující se separatisty na jihovýchodě země. Boj stojí miliony každý den. Na počátku všeho bylo odmítnutí podepsat Asociační dohodu s EU, kterou vyslovil někdejší ukrajinský prezident Viktor Janukovyč.

I Janukovyč přitom žádal o peníze. Kdyby mu je Evropská unie poskytla, prezident by pravděpodobně zůstal u moci, ale byl by zavázán Západu, pročež by musel vypsat svobodné volby, až by mu skončil mandát v březnu 2015. Tady se ale pohybujeme v rámci alternativní historie, EU totiž nic takového neudělala.

"Komisař pro rozšíření Štefan Füle podle Spiegelu Ukrajincům, kteří vyděračsky, ale především zoufale doufali, že EU ruku v ruce s MMF jim stejné peníze poskytne v půjčkách, řekl něco posměšného v tom smyslu, jestli už mají propočítané škody i pro případ, že by na Ukrajinu dopadl meteorit. Angela Merkelová ještě v době, kdy Janukovyčovi šlo už jen o peníze na dřevo a bylo mu naprosto jedno, jestli přijdou ze Západu nebo z Východu, byla fixovaná na propuštění uvězněné političky Julie Tymošenkové," připomíná tehdejší situaci autor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…