Katastrofický vývoj u ČSSD: Po Praze prý chodí miliardář a vypráví zlé věci. A pokud jde o vládu s Babišem...

06.11.2017 7:21

ČSSD se jen těžko vzpamatovává z debaklu po sněmovních volbách. Jak dnes uvádí MF Dnes, ve straně znovu hoří boj sobotkovců s haškovci. A to nejen o mocenské pozice, ale hlavně o peníze.

Katastrofický vývoj u ČSSD: Po Praze prý chodí miliardář a vypráví zlé věci. A pokud jde o vládu s Babišem...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo ČSSD

Jediné, co prozatím ČSSD udělala, je to, že posunula svůj mimořádný volební sjezd na únor místo původně stanoveného termínu na přelomu března a dubna. Boj o vedoucí funkce však zřejmě nepřinese žádné změny – jak píše MF Dnes, do čela strany se nechce ani šéfovi odborů Josefu Středulovi, ani nestranickému hejtmanovi na Vysočině Jiřímu Běhounkovi. 

Anketa

Který Zemanův protikandidát má největší šanci na úspěch?

27%
6%
5%
hlasovalo: 5364 lidí

První tábor MF Dnes nazývá postsobotkovským, kde jeho jádro tvoří Pražáci ovládaní europoslancem a někdejším volebním manažerem pro krajské volby Miroslavem Pochem. Nechybí tam ani místopředseda ČSSD Petr Dolínek, místopředseda strany Jan Hamáček, místopředseda strany Jan Birke či vlivný muž v zákulisí Jaroslav Špaček. Nechybí ani Běhounkova Vysočina a část Sobotkových podporovatelů z jižní Moravy. Blíže k této skupině má také lídr ČSSD Lubomír Zaorálek.

Ve druhém táboře je pak někdejší sociálnědemokratický hejtman Michal Hašek, bývalý brněnský primátor Roman Onderka či bývalý místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Do hry se také vrací bývalý jihočeský hejtman a velký kritik Sobotkova vedení Jiří Zimola. 

Mezi oběma skupinami pak podle všeho lavíruje současný ministr vnitra Milan Chovanec. Pražská skupina se také snaží o Jeronýma Tejce, jenž je však prý stále z politiky zahořklý a chce se v současné době věnovat především advokacii. 

Časopis Týden pak zmiňuje i další možné jméno předsedy strany – plzeňského hejtmana Josefa Bernarda, hovoří se však i o pardubickém hejtmanovi Martinu Netolickém či již zmíněném Běhounkovi. 

MF Dnes pak také uvádí, že pražská parta by po delší licitaci byla ochotna jít do vlády s hnutím ANO, v případě, že se Babiš vzdá premiérské funkce. Na vládě je však ochotna se podílet i druhá skupina. 

Deník pak závěrem uvádí, že socialisté v současné době řeší také prázdnou stranickou kasu. V té souvislosti se jistě děsí slov bývalého šéfa ČEZu Martina Romana, jenž údajně vykládá, že pokud strana skončí v opozici, tak socialisté od společnosti v příštích čtyřech až osmi letech nic nedostanou, protože by to byla neperspektivní investice. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …