Kauza Poche očima veterána ČSSD Jaroslava Bašty. Figuruje v ní Jiří Dienstbier starší a skandály v pražském komunálu

09.09.2018 7:02

Zatím stále nevyřešená kauza „odmítaného ministra“ zahraničních věcí Miroslava Pocheho mimořádně zaujala někdejšího velvyslance v Rusku a na Ukrajině Jaroslava Baštu jako bývalého diplomata, náměstka ministra zahraničních věcí a člena ČSSD. Z mnoha důvodů se podle něj vymyká z dosavadního fungování české politické kultury, což je u tak významného a prestižního rezortu skutečně na pováženou. Bašta se proto coby pamětník pokusil v celém problému orientovat. „Ani po seznámení s Pocheho dosavadní politickou a profesní kariérou jsem nepochopil, proč by měl být českým ministrem zahraničních věcí,“ píše v komentáři pro Prvnízprávy.cz s tím, že jeho buducí ministrování možná vyvolá i vládní krizi.

Kauza Poche očima veterána ČSSD Jaroslava Bašty. Figuruje v ní Jiří Dienstbier starší a skandály v pražském komunálu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Úvodem Jaroslav Bašta začal srovnáváním současného neuznávaného nominanta s předchozími ministry zahraničních věcí zastupujícími ve vládě českou sociální demokracii. Připomněl, že za posledních dvacet let byly dva - Jan Kavan a Lubomír Zaorálek. Oba dva se zahraniční politikou zabývali celou dobu své politické kariéry, jak uvnitř své politické strany, tak v parlamentu. „O jejich zaměření, odborné způsobilosti, erudici a obecné známosti a vážnosti, kterou v tomto ohledu požívali na domácí i zahraniční politické scéně, nikdo nikdy nepochyboval,“ doplnil.

U Miroslava Pocheho, o kterém někdejší vylvyslanec ve spojitosti se zahraniční politikou ale nikdy nic neslyšel. Usoudil proto, že je to třeba moje neznalost a začal jsem si číst životopis prosazovaného sociálně-demokratického nástupce předchozích dvou úspěšných ministrů a byl překvapen, co jsem zjistil.

„A ejhle, dočetl jsem se, že po tři roky působil jako zástupce OBSE na misích v Bosně a Hercegovině (1997 - 2000), dva roky pracoval na Ministerstvu zahraničních věcí v Kanceláři zvláštního zpravodaje OSN pro lidská práva v bývalé Jugoslávii (1998 – 2000) a následně na Ministerstvu zemědělství v odboru mezinárodní spolupráce (2000 – 2001). Slušná kariéra pro mládence mezi 19. - 22. rokem, že?“ uvedl Bašta.

Jeho kariéru pomáhá blíže rozšifrovat Pocheho životopis. Ten mezi roky 1996 - 2002 studoval. Nejprve na Karlově univerzitě politologii a mezinárodní vztahy a posléze na České zemědělské univerzitě v Praze agrární diplomacii. Při studiu pracoval jako asistent v kanceláři Jiřího Dienstbiera (staršího). „Od roku 2001 až do roku 2016 pracoval jako OSVČ – soukromý podnikatel. Nicméně první záznam o jeho podnikatelských aktivitách pochází z roku 1997, kdy se stal společníkem v Balpo v. o. s.,“ upřesnil Bašta.

„Možná symbolicky se to prolíná s jeho politickou kariérou. Ve svých devatenácti letech se stal členem sociální demokracie a v době, kdy ukončil studium (2002) poprvé uspěl ve volbách do Zastupitelstva hlavního města Prahy,“ napsal a dodal, že jako zastupitel se hned po zvolení stal předsedou zahraničního výboru ZHMP. V roce 2004 ještě předsedou finančního výboru. „V dalších volebních obdobích (2006 - 2010 a 2010 - 2014) zastával funkce v představenstvech městských firem. V roce 2010 ustál skandál s podvodným (a dosti nepochopitelným) financováním ČSSD,“ přiipomněl exvelvyslanec.

„Přiznám se, že ani po seznámení s jeho dosavadní politickou a profesní kariérou jsem nepochopil, proč by zrovna tento politik komunálního formátu (navíc po skandálu uklizený do Bruselu) měl být českým ministrem zahraničních věcí,“ nechápal Bašta. Vedení sociální demokracie, tedy její předseda, na tom však trvá. Miroslav Poche na ministerstvu již působí v pozici, která se sice nazývá politický tajemník, ale má výsostné ministerské personální kompetence. Jeho působení nemá pozitivní ohlas, již se mu podařilo proti sobě popudit vedle pana prezidenta i pana premiéra.

I přesto se otázka jeho budoucího ministrování stává trvalou součástí politické debaty. „Možná vyvolá i vládní krizi. V kontextu české politiky v posledních 25 letech jde o bezprecedentní záležitost. Obávám se však, že jsme na počátku nové éry, kterou pan Poche dokonale personifikuje,“ míní Bašta, který pozoruje, že v současné době v celém našem demokratickém světě přestávají platit stará pravidla, zákony a obyčeje, které nahradil nový obecný princip.

Původní text ZDE

„Ten, kdo něco chce (nebo nechce), na to má přece nárok. Proto se protestuje proti výsledku voleb, proto má každý, kdo chce žít lépe než ve své vlasti, právo na to přijít do Evropy a Evropané povinnost jej přijmout,“ uzavřel s tím, že v rámci této životní filosofie se pan Miroslav Poche zcela logicky rozhodl, že bude českým ministrem zahraničních věcí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…