Kauza Rath: Poprava hrozí celým firmám

11.06.2012 12:19

Firmám podvádějícím ve veřejných zakázkách hrozí zákaz činnosti. Podle týdeníku Respekt prý kvůli kauze exhejtmana Davida Ratha. Bez vědomého souhlasu a spolupráce lidí z těchto firem by totiž podle detektivů nikdy nemohlo k úplatkářské aféře dojít.

Kauza Rath: Poprava hrozí celým firmám
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vazebně stíhaný poslanec David Rath vystoupil ve sněmovně

Týdeník Respekt rozebírá činnost několika stavebních firem v kauze rekonstrukce buštěhradského zámku. Tak například stavební společnost Kontsruktiva. Majitel Konstruktivy Pavel Drážďanský byl totiž podle Respektu dohodnutý s hejtmanem Davidem Rathem a jeho blízkými spolupracovníky Kateřinou Pancovou a Petrem Kottem, že to bude prý právě Konstruktiva, která vyhraje výběrové řízení na opravu buštěhradského zámku.

Jenže Rath a spol. chtěli, aby v tomto případě navýšení zakázky dělalo 40 milionů korun. Právě proto se Konstruktiva měla domluvit s dalšími stavebními firmami, aby předstíraly reálné soupeření v tendru. S firmami Subterra a PSG – International to měl domluvit údajně právě Pavel Drážďanský. Nabídky od jednotlivých firem se totiž měly od sebe lišit jen v řádu statisíců. Na samotný průběh tendru pak měla dohlížet Lucie Novanská.

„V současné době vše intenzivně prošetřujeme,“ zmínil bez bližšího upřesnění pro Respekt k této hypotéze státní zástupce Petr Jirát, který má nyní případ na starosti. „Jednotlivé firmy a jejich role v zakázce jsou předmětem našeho zájmu,“ doplnil pak šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

Spoluúčast na údajné manipulaci vylučují

Respekt pak zmínil i aktivitu konkurenčního stavebního podniku Subterra. Jenže generálního ředitele Ondřeje Fuchse se týdeníku dosud nepodařilo zkontaktovat. „Stačilo by, aby vysvětlil, proč jeho firma předložila nabídku o několik desítek miliónů vyšší, než byla reálná cena stavby, a zároveň se jen se sedmisettisícovým rozestupem trefila do ceny nabízené vítězným konkurentem,“ poznamenal k neochotě Subterry Respekt.

„Spoluúčast na údajné manipulaci vylučujeme,“ vysvětlil nakonec krátce týdeníku šéf kanceláře ředitele Subterry Vladislav Beneš. Podobnou odpověď ale měli údajně připravenou i další zástupci výše zmíněných firem, tedy PSG – International a BAK.

Třetí z firem ale přece jen byla o něco sdílnější. „My jsme dostali už pozměněnou projektovou dokumentaci, podle níž jsme nabídku vypracovali. Tam se nešlo dostat na nižší částku. Dali jsme ostrou cenu,“ potvrdil Respektu ředitel BAK Dušan Čížek.

BAK: To na náhodu nevypadá

„Že mezi uchazeči byly nakonec ve čtvrtmiliardové zakázce tak malé odchylky, to ale opravdu na náhodu nevypadá. Vysvětluji si to tak, že někdo musel naši nabídku dopředu otevřít a tomu pak přizpůsobit ty další. S panem Drážďanským a ani s nikým jiným jsme ale o ničem takovém nejednali. Postupovali jsme od začátku čistě,“ doplnil Čížek.

Jenže detektivové podle Respektu tvrdí, že mají řadu odposlechů a hlavně důkazy, že dotyčné společnosti  - a nejenom Konstruktiva Branko - skutečně od začátku o manipulaci zakázky věděly a souhlasily s ní. Podrobnosti k tomu ale policie sdělit nechce. Kriminalisté se však prý domnívají, že bez vědomého souhlasu dalších firem by k úplatkářské aféře nikdy nemohlo dojít.

Proto prý policie bude celou věc šetřit podle nově platného zákona, který umožňuje stíhat nejenom jednotlivé osoby, ale i celé společnosti. Dotyčným firmám by pak hrozil buď zákaz činnosti na dvacet let, nebo dokonce úplný zákaz činnosti v byznysu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

reklama

autor: olb

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …