Kauza Vondra končí, padnou obvinění. Ministr se bát nemusí

02.03.2012 9:08

Po více než ročním vyšetřování chtějí detektivové začít stíhat některé aktéry kauzy Promopro z doby českého předsednictví EU v roce 2009. Podle informací deníku se obvinění vyhne ministru zahraničí Alexandru Vondrovi, který tehdy jako ministr za Evropu za předsednictví zodpovídal. Policisté totiž nemají důkazy, že by přímo Vondra zakázku ovlivňoval. Stíháni ale mají být někteří z bývalých Vondrových podřízených a podnikatelé, kteří peníze vyvedli do ciziny.

Kauza Vondra končí, padnou obvinění. Ministr se bát nemusí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra na konferenci Vize 2020

 Policisté už podle informací deníku mají doklady, že zakázka na pořádání konferencí byla předražená a že nejméně 135 milionů odteklo na zahraniční účty neprůhledných firem.

Že už nyní mají protikorupční detektivové vše, co potřebují, potvrdil i pražský vrchní státní zástupce Vlastimil Rampula. "Nic nebrání tomu, aby se ten případ v nejbližší době posunul dál," řekl Hospodářským novinám. Nechtěl nicméně potvrdit, že policisté oficiálně zahájí stíhání. "O tom nemůžu mluvit," citují HN Rampulu. Mnohé ale prý naznačuje to, jak si pochvaluje práci, kterou na případu policisté odvedli. "Musím říct, že byla odvedena perfektně," řekl.

Vše ke kauze Vondra ZDE

Kulisy příběhu českého předsednictví odhalil zkraje loňského roku analytický útvar ministerstva financí, který pátrá po špinavých penězích. Zakázku na tlumočení, osvětlení, videopřenosy a další služby dostala od úřadu vlády bez soutěže firma Promopro podnikatele Jaroslava Veselého. Úřad vlády jí za ozvučení předsednictví zaplatil 525 milionů korun. Celkem 378 milionů pak od Veselého odešlo údajným dodavatelům Promopra. A od nich se dostalo 135 milionů přes londýnskou firmu s ředitelem z Karibiku na účty v Rakousku, k nimž měl přístup Veselého kamarád Libor Veverka, připomínají HN.

Policie se případem od loňského února zabývá s podezřením na spáchání trestných činů porušování povinnosti při správě cizího majetku a legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…