Kauza „Zeman má rakovinu“ pokračuje. Soud rozhodl

18.07.2019 13:13

Nejvyšší soud (NS) už rozhodl o stížnosti pro porušení zákona, kterou podal někdejší ministr spravedlnosti Jan Kněžínek (za ANO) v souvislosti s odložením trestního oznámení Hradu na Brňana Svatopluka Bartíka. Výsledek zatím není známý. Podnět k podání stížnosti dal prezident Miloš Zeman. Bartík napsal v roce 2017 na Facebooku, že Zeman má rakovinu.

Kauza „Zeman má rakovinu“ pokračuje. Soud rozhodl
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Rozhodnutí NS padlo ve středu, zjistila ČTK z databáze InfoSoud. „Chystáme se rozhodnutí vyhlásit prostřednictvím elektronické úřední desky 31. července,“ uvedl mluvčí NS Petr Tomíček.

Bartík zveřejnil příspěvek o Zemanově zdraví před prezidentskými volbami. Podle Hradu se mohl dopustit pomluvy a poškozování cizích práv. Policie věc loni odložila, proti čemuž si Hrad neúspěšně stěžoval u dozorujícího státního zástupce Arneho Nekuly. Kněžínek v březnu podal stížnost pro porušení zákona k NS.

Z dokumentu zveřejněného na webu ministerstva vyplývá, že podle Kněžínkova názoru nebyly splněny podmínky pro odložení trestního oznámení, protože podezření ze spáchání trestného činu nebylo rozptýleno. Bartík si podle Kněžínka musel být vědom závažnosti a dopadu svého jednání a policie by měla v dalším řízení blíže zkoumat jeho motivaci.

Státní zástupce Nekula ani policie neshledali, že by Bartík příspěvek napsal se zlým úmyslem. Nekula kromě jiného uvedl, že Bartíkův profil na Facebooku byl neveřejný, autor tedy nijak neovlivnil masové šíření příspěvku, který navíc brzy stáhl. Ohledně možného poškození cizích práv státní zástupce dospěl k názoru, že faktické následky nebyly u Zemana doloženy, a to ani v osobní či rodinné rovině.

Zeman vede s Bartíkem u Městského soudu v Brně také civilní spor, který byl přerušený kvůli prověřování trestního oznámení. Poté, co policie věc odložila, rozhodl soud o pokračování sporu. Projednávání žaloby začne v září.

Bartík své vyjádření na Facebooku v minulosti zdůvodnil tím, že Zeman tehdy znovu kandidoval na prezidenta a veřejnost měla právo vědět, jak na tom zdravotně je. Odkazoval na nejmenovaný důvěryhodný zdroj. Příspěvek z internetu stáhl s tím, že nečekal takovou vlnu negativních reakcí na sebe ani na prezidenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…