Kauza „brutální únik informací“ před soudem: Komárek dostal podmínku a odvolal se. Tuhý chtěl kvůli újmě 50 tisíc

21.12.2017 18:11

Okresní soud pro Prahu-západ dnes rozhodl v kauze bývalého detektiva ÚOOZ Jiřího Komárka. Komárek loni nařkl z údajného brutálního úniku informací policejního prezidenta Tomáše Tuhého. Informace, které se neprokázaly, měl ale získat při výkonu svého povolání a podle zákona je vynášet neměl, rozhodl podle informací ČTK soud. Komárkovi tak soud dnes vyměřil roční podmínku. Bývalý detektiv se na místě odvolal.

Kauza „brutální únik informací“ před soudem: Komárek dostal podmínku a odvolal se. Tuhý chtěl kvůli újmě 50 tisíc
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Policejní prezident Tomáš Tuhý

O brutálním úniku informací v souvislosti s policejním prezidentem Tomášem Tuhým se Komárek vyjádřil v médiích loni a to v souvislosti s  reorganizací policie, tedy sloučením celostátních policejních útvarů a faktickým zánikem Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.Komárkovo nařčení Tuhého se nepotvrdilo, a trestní stíhání si naopak vysloužil Komárek, který se ocitl na lavici obžalovaných pro údajné zneužití pravomoci úřední osoby. Komárkovým žalobcem se stala Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), která jej viní z porušení povinnosti mlčenlivosti a povinnosti nestranného jednání.

Krajský soud Praha-západ dnes podle ČTK uložil expolicistovi roční podmínku. Komárek se ale na místě odvolal. K požadavku Tomáše Tuhého, který se cítil byt Komárkovým výrokem poškozen a požadoval 50 tisíc jako odškodnění, se soud vyjádřil s tím, že by se Tuhý měl obrátit na civilní soudní řízení.  

Komárek prý jednal ve veřejném zájmu...

Komárek podle toho, co vypověděl u soudu, vinu necítí. Jednat prý měl ve veřejném zájmu a veřejnost chtěl upozornit na hrozný stav u Policie ČR. Úniky informací, na které v souvislosti se svými slovy na adresu Tuhého upozorňoval, se vztahovaly k případu olomoucké společnosti Tesco SW. O svých podezřeních hovořil Komárek v médiích například zde.

DLOUHOLETÝ ŠÉF ÚOOZ ROBERT ŠLACHTA SE DOSTAVIL JAKO SVĚDEK:

Komárek od policie odešel kvůli reorganizaci loni společně s tehdejším a dlouholetým ředitelem ÚOOZ Robertem Šlachtou. Podle informací, které prosákly do médií, se Komárek od té doby živí například i jako brusič parket.

Podpora od miliardáře

Bývalého elitního policisty se ale zastal například Nadační fond proti korupci miliardáře Karla Janečka. Sám Janeček přitom o Komárkovi prohlásil, že jej má za „čestného a spravedlivého člověka“. Jak Komárek, tak Šlachta policejní reformu kritizovali a dali se slyšet s tím, že podle nich byla „účelová“. Janeček byl letos v říjnu ještě ostřejší a reorganizaci policejních sborů označil za „zločinecký akt“.

Komárek ve své době šéfoval olomoucké expozituře ÚOOZ. Podílel se například na vyšetřování kauz Vidkun a Beretta. Obě z nich se přitom točí právě kolem vynášení policejních informací z aktivních, živých spisů.  

Svůj kritický názor na loňskou policejní reorganizaci Komárek zopakoval i dnes před soudem. Opět zmínil i to, že podle něj jejím účelem bylo odstranění Roberta Šlachty a zrušení Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Rovněž zopakoval, že policejního prezidenta Tomáše Tuhého nechtěl poškodit.

TUHÝ V ROZHOVORU S REPORTÉREM ČT:

 

Při policejní reorganizaci vznikla Národní centrála proti organizovanému zločinu. Právě ta pod sebe sloučila ÚOOZ a Útvar odhalování korupce a finanční kriminality. Reforma vyvolala roztržku mezi dvojicí koaličních stran ČSSD a ANO Andreje Babiše.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …