Kauza kolem půl milionu pro Filipa: Rozhlas chce zavařit šéfovi KSČM. Je zde tajná nahrávka

01.09.2021 15:55

Předseda KSČM Vojtěch Filip má problémy kolem půl milionu, které měl obdržet od podnikatele a lobbisty Tomáše Horáčka. Server iRozhlas.cz nyní přinesl informace o skrytě pořízené nahrávce, jež oslabuje jeho dosavadní tvrzení. Někdejší Filipův asistent Lukáš Gibiec totiž předání obálky s penězi nepopírá, jen zpochybňuje výši obnosu.

Kauza kolem půl milionu pro Filipa: Rozhlas chce zavařit šéfovi KSČM. Je zde tajná nahrávka
Foto: Archiv KSČM
Popisek: Vojtěch Filip

Místopředseda Poslanecké sněmovny Vojtěch Filip převzetí půl milionu korun od obviněného podnikatele Tomáše Horáčka odmítá. Dostat je měl v květnu 2018, on sám ale tvrdí, že k ničemu takovému nedošlo. „Nevím, o čem mluvíte,“ říkal v minulých dnech Filip. 

Anketa

Považujete kauzu Čapí hnízdo za vážnou záležitost?

13%
hlasovalo: 9661 lidí
Policisté však na základě jedné ze skrytých nahrávek postavili své přesvědčení, že se předání 500 tisíc korun ve Sněmovní ulici skutečně odehrálo. Ústředním aktérem měl být Filipův asistent Lukáš Gibiec, který měl od Horáčka převzít papírovou tašku s lahví alkoholu a s obálkou s půl milionem korun. Gibiec měl následně dát tašku před Filipa se slovy, že jde o první podporu od Tomáše. Filip měl kývnout a poděkovat. K této schůzce mělo dojít v květnu, následující únor se však měli Horáček s Gibiecem sejít znovu a Horáček, v té době již spolupracující s policií, chtěl peníze vrátit.

Na záznamu, který je nyní k dispozici, je slyšitelná připomínka, že obnos chce vrátit zpět kvůli tomu, že Filip nedokázal zařídit zakázky, na kterých se oba muži domluvili. Gibiec oponoval, že šlo o sponzoring.  „Já vím, ale sponzoring se nenosí do Sněmovny jako 500 tisíc v obálce,“ řekl Horáček. „Tak já jsem to nikdy nepočítal, že jo,“ poznamenal Gibiec v reakci. Následně se pak ještě o půl milionu chvíli baví, Gibiec však tvrdí, že neví, co má dělat.

V současné době se Gibiec k nahrávce vyjadřovat nechce. Samotný Filip pak stále trvá na tom, že k žádnému předání peněz nedošlo. „Nic jsem nepřevzal, a nemám tedy co vracet. Na mém postoji se nemůže nic změnit, protože já jsem řekl pravdu,“ uvedl Filip.

Že byla půlmilionová částka úplatkem, se detektivům nepodařilo doložit. Nepodařilo se ani prokázat, že by se Filip dopustil trestného činu krácení daně. Finanční úřad by však nyní měl Filipa vyzvat k podání dodatečného daňového přiznání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…