Kauza „muž v hnědé bundě“: Milan Chovanec se kategoricky vyjádřil

22.02.2016 11:27

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se dnes na tiskové konferenci vyjádřil k demonstracím, které se konaly 6. 2. 2016 v Praze. Ten den došlo ke střetům mezi odpůrci a příznivci migrace. Policie slíbila veřejnosti, že události tohoto dne a postup policie prošetří. Šlo o trojstupňovou kontrolu činnosti.

Kauza „muž v hnědé bundě“: Milan Chovanec se kategoricky vyjádřil
Foto: Rudolf Komár
Popisek: Příznivci SPD na Václavském náměstí

Ředitel krajského policejního ředitelství Praha Miloš Trojánek se mimo jiné úvodem věnoval muži, který vešel do budovy ministerstva vnitra a následně vhodil rohožku do davu. Podle něj bezpečnostní režim budovy začíná až v zádveří. Následně obhajoval práci policie, která proti agresivním demonstrantům zasáhla.

„Bezpečnostní opatření, které se týkalo zajištění klidu a pořádku v souvislosti s demonstrací, se týkalo největšího stupně opatření. Jednalo se celkem o osm nahlášených demonstrací. Při průběhu těch demonstrací došlo ke sloučení některých těch pochodů a demonstrací,“ podotkl Trojánek. Podle něj bylo nasazeno kolem tisícovky policistů. „Došlo k desítkám protiprávních jednání,“ dodal také.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) si ve své řeči postěžoval na nepřítomnost ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a předsedy Unie bezpečnostních sborů Jiřího Vítka, které podle svých slov na tiskovou konferenci pozval. Vítek zveřejnil na svém webu v den demonstrace video, v němž upozorňoval na cílenou provokaci policistů proti demonstrujícím.

„To video bylo vytvořeno proto, aby pošpinilo dobré jméno České republiky. Kdyby byla pravda, že se policie takto chová, tak by to samozřejmě znamenalo konec ministra vnitra i policejního prezidenta. Je zjevné, že policie v době, kdy zasahovala, udělala maximum,“ uvedl s tím, že žádá všechny veřejně činné osoby, aby už příště nedělaly rychlé soudy. 

Prošetřována byla i situace ohledně napadení přenosového vozu Českého rozhlasu. „Udělali jsme maximum pro to, abychom našli onoho policistu, který odmítl pomoci, ale nepovedlo se,“ sdělil Chovanec. „Chtěl bych vyzvat onoho policistu, aby se ozval a očistil tak jméno celého sboru,“ dodal a pochválil následně policejní sbor, který dle něj zasáhl v největší demonstraci za posledních dvacet let. 

„Stojím za prací policie,“ podpořil Chovance také policejní prezident Tomáš Tuhý. Ten se vyjádřil také k muži v hnědé bundě, který byl několik dní „tajemným“. Později se ukázalo, že byl policistou v civilu a za svůj zásah bude dokonce oceněn. „Tento člověk byl součástí bezpečnostních opatření,“ uvedl Tuhý. Původní spiklenecké teorie hovořily o tom, že se jedná o policejního provokatéra řídícího akci. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…