Kauza prezident v nemocnici: Generál Pavel hovoří o ostudě Hradu

23.10.2021 20:18

Bývalý náčelník generálního štábu Petr Pavel, jeden z možných kandidátů na prezidenta republiky, v rozhovoru pro iDNES.cz popsal, co ho přivedlo k armádě. A promluvil o svém vstupu do KSČ, který zpětně označuje za chybu. Kritizuje „ostudné“ počínání Hradu při informování o zdravotním stavu prezidenta.

Kauza prezident v nemocnici: Generál Pavel hovoří o ostudě Hradu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Generál Petr Pavel

Anketa

Chcete Pekarovou Adamovou za předsedkyni Poslanecké sněmovny?

4%
93%
hlasovalo: 47019 lidí

Petr Pavel, bývalý vysoký představitel české armády i Severoatlantické aliance, prý nikdy netoužil po tom, stát se vojákem; nabídka armádních náborářů ke studiu na vojenském gymnáziu prý ale slibovala dobrodružství. „Představa, že bych mohl jít v necelých 14 letech někam tak daleko, byla tak dobrodružná, že jsem tomu podlehl,“ podotkl, že jej zlákal přesun z Kladna do Opavy. Zaujal ho prý i slib sportovního vyžití.

Čeho dnes lituje, byl vstup do KSČ; učinil tak v době, kdy sloužil u výsadkového pluku. Dnes to označuje za chybu. Zmiňuje, že to tehdy považoval za součást své služby v armádě. „Po roce 1989 armáda prošla proměnou. V první fázi byla armáda očištěna od všeho politického vlivu,“ připomíná.

Původní zdroj ZDE

Jak bylo již zmíněno, o Pavlovi se mluví jako o možném kandidátovi na prezidenta. Oficiální přihlášku ale ještě nepodal, přijde prý v pravý čas. V kontextu toho se věnoval dění kolem nemocného Miloše Zemana. Přeje mu brzký návrat z nemocnice k rodině i k plnění pravomocí. „Každý stát potřebuje mít funkčního prezidenta, funkční vládu, funkční parlament, a zvlášť v době, ve které jsme teď, je to dost zásadní,“ říká.

Aktivace článku 66 Ústavy je podle něj namístě, pokud ze zprávy nemocnice vyplývá, že nyní prezident není schopen vykonávat jakoukoli pracovní činnost. Je tedy legitimní, aby se Parlament ČR zabýval delegováním těchto pravomocí na jiné ústavní představitele. Jinou cestu, jak zajistit ustavení nové vlády, Pavel nevidí.

Zároveň Pavel podrobil kritice počínání Hradu při informování o zdravotním stavu prezidenta. Způsob informování, jaký zvolila prezidentská kancelář, označil za „naprosto ostudný“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…