Každý šestý dospělý má dluh po splatnosti

18.04.2020 15:40

V negativním registru fyzických osob SOLUS bylo ke konci března zapsáno 560 tisíc osob s dluhem po splatnosti. Je to o 35 tisíc osob méně než na konci března 2019. Zatímco třeba v okrese Žďár nad Sázavou má záznam v registru jen 3,37 procenta obyvatel starších 18 let, v okrese Most je to téměř 15 procent občanů.

Každý šestý dospělý má dluh po splatnosti
Foto: Archiv
Popisek: peníze, ilustrační foto

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33990 lidí
Ještě v roce 2013 bylo zapsáno v negativním registru SOLUS více než milion občanů s neuhrazeným závazkem po splatnosti. Ke konci prvního čtvrtletí roku 2020 to bylo jen něco málo přes polovinu. Činnost sdružení SOLUS motivuje dlužníky, aby své závazky po splatnosti uhradili. Odpovědné společnosti, které jsou členy sdružení SOLUS, jim totiž až na výjimky nemohou v souladu s odpovědným posouzením úvěruschopnosti poskytnout novou službu v okamžiku, kdy již neplní své jiné smluvní závazky.

„Motorem pozitivního vývoje, tedy postupné úhrady historických dluhů po splatnosti ze strany spotřebitelů, byla v době ekonomické konjunktury zejména chuť spotřebitelů čerpat nové služby. S tím souvisí nutnost vyřešit historické závazky po splatnosti,“ uvedl Jan Stopka, tajemník sdružení.

Ke konci března evidoval SOLUS v největším registru dlužníků v Česku závazek po splatnosti u 6,3 procenta dospělých občanů. Celkový závazek po splatnosti byl takřka 48,2 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…