Kde jsou ty prachy, co měly jít na kryty? Zelenskyj prý zuří, Kličkovi hrozí „knock-outem“

03.06.2023 10:22

Po čtvrtečním tragickém incidentu se zamčenými dveřmi bunkru, který měl za následek smrt tři civilistů včetně devítileté dívky, provedla ukrajinská policie na protiletecké kryty v Kyjevě razii. Městská prokuratura oznámila, že vyšetřuje zpronevěru rozpočtových prostředků určených na opravu krytů v hlavním městě. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj kvůli zamčenému krytu pohrozil kyjevskému starostovi a bývalému boxerovi Vitaliji Kličkovi „knock-outem“.

Kde jsou ty prachy, co měly jít na kryty? Zelenskyj prý zuří, Kličkovi hrozí „knock-outem“
Foto: Screen FB Volodymyra Zelenského
Popisek: Volodymyr Zelenskyj

„Je povinností místních úřadů, velmi specifickou povinností, zajistit, aby úkryty byly dostupné a přístupné nepřetržitě. Je bolestné vidět nedbalost při plnění této povinnosti. Je bolestné vidět oběti,“ vzkázal Zelenskyj ve čtvrtek večer ve svém projevu, o kterém informovaly Novinky.

Na dotaz, kdo by podle Zelenského mohl být hnán k zodpovědnosti, prezident konkrétní jména neuvedl, jasná byla ale narážka na kyjevského starostu Vitalije Klička, který je bývalý boxer, když Zelenskyj zmínil, že za zamčený bunkr může přijít „knock-out“. „Jako by nestačilo mít za nepřítele Rusko, máme i nepřátele vnitřní,“ doplnil.

Kličko v reakci na svém telegramovém účtu uvedl, že vedení města za poslední dva roky na výstavbu krytů dalo 1,2 miliardy hřiven (necelou miliardu korun), na jejichž využití prý ale měli dohlédnout starostové jednotlivých městských obvodů. „Z deseti šéfů obvodů je devět ze (Zelenského) strany Služebník lidu. Vedoucí vojenské správy Kyjeva byl jmenován prezidentskou kanceláří. Pokud jde o společnou a spravedlivou odpovědnost,“ připomněl starosta Kyjeva.

Zelenskyj se dle webu Kyiv Post na summitu Evropského politického společenství v Moldavsku nechal slyšet, že celý incident nechá důkladně prošetřit. Dodal, že místo, kde byla zabita devítiletá holčička, její matka a další žena, hodlá navštívit osobně.

Den poté se ukrajinská policie zaměřila na protiletecké kryty v Kyjevě. V souvislosti s úmrtím tří civilistů byly v pátek zatčeny čtyři osoby, které jsou podle ní zodpovědné za to, že byl uzamčen kryt v kyjevské poliklinice. Policie zadržela prvního zástupce vedoucího státní správy Desňanského okresu, ředitele nemocnice a jeho náměstka pro technické záležitosti a člena ostrahy polikliniky, informovala Ukrajinská pravda.

Zároveň kyjevská prokuratura v pátek oznámila, že ve spolupráci s policií vyšetřuje zpronevěru rozpočtových prostředků určených na opravu krytů v Kyjevě. Podle správy města Kyjeva bylo v letech 2022–2023 z městského rozpočtu vyčleněno 1,2 miliardy hřiven na rekonstrukci bunkrů. „V rámci vyšetřování byly shromážděny důkazy potvrzující trestné činy a spolčení objednavatelů díla s vítězi výběrových řízení směřující ke zpronevěře rozpočtových prostředků při rekonstrukci krytů,“ uvedla Ukrajinská pravda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…