Kde jste se toulal, pane Dienstbiere? Zvídavý aktivista testuje senátora

27.04.2012 13:27

Ve čtvrtek se v Senátu rozhodovalo o zrušení doživotní imunity pro poslance, senátory a ústavní soudce. Podle ústavní novely by imunita platila jen po dobu mandátu. Senátoři ji ale neschválili, chyběly jim dva hlasy. Milan Hamerský, mluvčí občanského sdružení Lepší Kladno, se proto dotázal senátora Jiřího Dienstbiera (ČSSD), kde se "toulal", když se o zákonu hlasovalo.

Kde jste se toulal, pane Dienstbiere? Zvídavý aktivista testuje senátora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor a možný kandidát na prezidenta za ČSSD Jiří Dienstbier

Novela měla od příštího roku zrušit dosavadní praxi, podle níž je trestní stíhání poslance nebo senátora v konkrétní kauze navždy vyloučeno, pokud to sněmovna nebo Senát odmítnou. Podle tvůrců novely je takovéto privilegium nedůvodné.

Kde jste se toulal, pane Dienstbiere?

Nadále mělo platit, že zákonodárce není možné trestně stíhat v jeho funkčním období bez souhlasu komory, jejímž je členem. Pokud by ale sněmovna nebo Senát s vydáním nesouhlasily, nic by podle předlohy nebránilo stíhání zákonodárce po zániku mandátu. Obdobně to mělo platit pro ústavní soudce, o jejichž vydání rozhoduje horní parlamentní komora.

„Vážený pane Jiří Dienstbiere, obracíme se na Vás jako na našeho senátora s uctivým dotazem.  Kde jste se toulal, když se hlasovalo o zrušení nemravné doživotní imunity pro Vás a dalších 180 zástupců lidu v Senátu?“ zeptal se Hamerský.

Připomněl, že Dienstbier chce kandidovat na prezidenta, ale neudělá si čas na zásadní hlasování.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …