Kde ten flanďák bere tu drzost?! rozčílil se Zeman před plným náměstím na Halíka

30.06.2016 18:25

Druhý den své návštěvy Kraje Vysočina zakončila hlava státu Miloš Zeman ve Velkém Meziříčí. Zítra jej ještě čekají Nová Ves u Nového Města na Moravě a Bystřice pod Pernštejnem.

Kde ten flanďák bere tu drzost?! rozčílil se Zeman před plným náměstím na Halíka
Foto: Reprofoto: OVtv
Popisek: Prezident Miloš Zeman v Martínkově v Kraji Vysočina

Při zajájení setkání Zeman zmínil, že se Velkému Meziříčí říká Medříč. On sám má nedaleko Meziříčí chalupu. „Nové Veselí má ten půvab, že z rybníka, 50 metrů od mé chalupy, vytéká řeka Oslava. A já jsem přemýšlel, že se k vám dostanu po vodě. Ale pak jsem si říkal, proč být originální za každou cenu,“ řekl úvodem Zeman s tím, že na Vysočině je již 26 let, takže přestal být naplaveninou, ale je usazeninou. „Zapustil jsem tady kořeny tak, že zde budu umírat, ať už v jakémkoliv věku,“ sdělil Zeman.

Následně pohovořil o nezaměstnanosti. Ta podle něj již není problémem. Problémem podle něj jsou nízké mzdy. „Je tedy zapotřebí zvyšovat platy. A vzhledem k tomu, že je u nás nedostatek pracovních sil, jsou podnikatelé nuceni tyto platy zvyšovat. A to v průměru o tisíc korun na jeden rok,“ dodal Zeman. „Dnes je u nás 400 tisíc nezaměstnaných. A já velmi silně pochybuji o tom, že to jsou lidé, kteří chtějí pracovat a shánějí práci. Uvědomme si, že jsou lidé, kterým se zdvořile říká nepřizpůsobiví, a já bych tyto lidi definoval jako ty, kteří odmítnou nabízenou práci. A zastávám ten kacířský názor, že abychom měli více peněz na zdravotnictví, školství, sociální bydlení, měli bychom omezit sociální dávky těm, kdo nechtějí pracovat. Ale jen těm, kteří opravdu nechtějí. Nemám úctu k lidem, kteří, ač jim to zdravotní stav umožňuje, pracovat nechtějí a vysmívají se těm, kteří chodí do práce,“ podotkla hlava státu.

Označení nepřizpůsobiví podle něj není označením žádné národnostní či náboženské menšiny. „Nepřizpůsobivý je ten, kdo bez vážných důvodů odmítne nabízenou práci. Tuto definici jsem vynalezl já, takže je správná,“ sdělila hlava státu.

České politické strany se podle Zemana nezabývají dlouhodobou vizí. „Já sám jsem několikrát řekl, jaká je moje vize. Nikdy jsem ji nikomu nevnucoval, ale vždy jsem ji říkal nahlas. Říkal jsem především to, abychom si nevymýšleli žádnou svoji vizi. Říkal jsem, abychom se porozhlédli po Evropě a snažili se uspořádat naše poměry tak, abychom směřovali k úspěšným státům v Evropě. Není žádné tajemství, že nejúspěšnější evropské státy jsou skandinávské státy – Švédsko, Finsko a Dánsko. Umísťují se na prvních místech žebříčků konkurenceschopnosti, a přitom jsou to země, které mají nejvyšší daně v Evropě. Ty nejbohatší příjmové skupiny zde v současnosti odvádějí 56 % svého příjmu na daních. A ti Švédové a další to platí, neříkám rádi, ale nedopouštějí se daňových podvodů, protože vědí, že ten daňový výnos půjde do veřejného sektoru,“ řekl s tím, že on sám horuje pro skandinávský model sociálního státu.

Následující dotaz směřoval k reorganizaci policie a k odchodu plukovníka Roberta Šlachty z čela Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. „Nyní se rodí v porodních bolestech vyšetřovací komise. Nicméně zastávám názor, že se nikomu nemají zamykat ústa a má se každému dovolit promluvit,“ vyjádřil se k odmítnutí plukovníka Šlachty bezpečnostně-branným výborem Poslanecké sněmovny. Ten chtěl promluvit k údajnému brutálnímu úniku informací ze strany policejního prezidenta Tomáše Tuhého. 

Další z přítomných se zeptal na xenofobii. „Xenofob je ten, kdo nenávidí všechny cizí národy, a tedy i všechny cizí kultury. Xenofob není ten, kdo nemá výhrady vůči jedné kultuře či vůči jednomu konkrétnímu náboženství. Tuto definici bychom měli všichni přijmout,“ podotkl Zeman.

„Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) mně nedávno vyprávěl, jak navštívil Saúdskou Arábii a Rijád. A říkali mu: Kdybyste přijel před dvěma hodinami, mohl byste sledovat popravy. A on se jich zeptal, zda ženy popravují také. A bylo mu řečeno, že ne, že ty kamenují za městem,“ vyjádřil se Zeman k tomu, že v Saúdské Arábii by rozhodně nevznikaly křesťanské kostely. 

A řeč přišla i na současnou společnost. „Velký německý básník a dramatik Berthold Brecht napsal takový delší epigram, který zněl: Vláda nám tvrdí, že lid zklamal jejich důvěru a že lid bude muset více pracovat, aby opět důvěry vlády získal. Nebylo by tedy lépe, aby vláda rozpustila svůj lid a zvolila si lid nový. A my tady máme opět samozvané elity. Kdo rozhoduje o tom, kdo elitou je a kdo není? Tomáš Halík, pražská kavárna, sluníčkáři? Elitu si lidé sami volí. Politická elita musí mít tu odvahu, aby prošla tajnými a svobodnými volbami. A pokud takovou odvahu nemá, nemá právo cokoliv říkat ‚vám, obyčejným lidem‘. Jsem přesvědčen, že zdravý selský rozum duševně normálních lidí vede často k rozumným názorům, než mají ti, kteří ve volbách neuspěli, a tak organizují nejrůznější petiční akce. A když se podíváte na jejich životní příběh, zjistíte, že do voleb vůbec nešli nebo je prohráli,“ sdělil Zeman. Ke knězi Tomáši Halíkovi si poté nebral servítky. „Tento člověk řekl: Já bych kandidoval na prezidenta, ale je tu málo moudrých lidí. Kde ten flanďák bere tu drzost?“ zaburácel Zeman.

Poslední otázka směřovala k referendům. „Nyní byl předložen zákon o obecném referendu. Já jsem vystoupil na jeho podporu. Aby byl přijat, musí být schválen ústavní většinou. Udělám vše pro to. Až se jej podaří prosadit, můžete hlasovat o vystoupení z Evropské unie stejně tak, jako to udělali Britové. Můžete hlasovat o vystoupení z NATO, i když já bych určitě nebyl pro. Mezinárodní terorismus potřebuje ozbrojené akce proti němu. Byl bych i proti vystoupení z Evropské unie, a to proto, že nám Evropská unie dává miliardy korun ročně. Ale na rozdíl od některých jiných politiků, kteří toto referendum odmítají, jsem pro to, aby se konalo. A samozřejmě budu říkat argumenty, proč máme v těchto organizacích zůstat,“ dodal Zeman.

Závěrem se Zeman podepsal do pamětní knihy města a připnul prezidentskou stuhu na prapor města. Z Velkého Meziříčí si odvezl dárky od místních firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…