Kdo nepracoval, šup a byl tam. Jindřich Šídlo nařezal českým politikům za jejich chování k Romům

25.08.2020 16:06

Komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo prý nebyl překvapen, že se objevily rasistické reakce na bohumínský požár bytového domu, při němž zemřelo celkem jedenáct lidí. „Ty reakce mě nepřekvapily, a dokonce jsem jich i čekal víc,“ prohlásil s tím, že kromě ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) se proti tomu vrcholní politici nevymezili. „Bohužel už jsem si ale zvykl a od těch politiků to ani nečekám. Vždyť ani premiér, prezident a většina politiků nijak nevzpomněli na památku romského holokaustu 2. srpna,“ připomněl Šídlo.

Kdo nepracoval, šup a byl tam. Jindřich Šídlo nařezal českým politikům za jejich chování k Romům
Foto: Repro ČT24
Popisek: Šéfreportér SeznamZpráv Jindřich Šídlo

Jindřich Šídlo v rozhovoru na Českém rozhlasu komentoval rasistický článek serveru VlasteneckéNoviny.cz o požáru v panelovém domě v Bohumíně a některé další rasistické komentáře na Twitteru.

„Ty reakce mě nepřekvapily, a dokonce jsem jich i čekal víc. Podle mě byla správná reakce ministra vnitra Jana Hamáčka, který odsoudil ten ohavný text na Vlasteneckých novinách s tím, že věc ihned začne řešit policie,“ řekl Šídlo s tím, že by ale i od ostatních politických lídrů čekal nějakou reakci a jasné odsouzení takového rasismu.

„Bohužel už jsem si ale zvykl a od těch politiků to ani nečekám. Vždyť ani premiér, prezident a většina politiků nijak nevzpomněla na památku romského holokaustu 2. srpna,“ připomněl Šídlo a dodal, že Tomio Okamura, který zpochybňuje romský holokaust, je navíc místopředsedou Sněmovny.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

V souvislosti s tím se Šídlo vrátil ke kauze přesunutí vepřína v Letech u Písku, kde za druhé světové války stával romský koncentrační tábor. „Ty diskuse o Letech trvaly dlouhých 25 let, to je z dnešního pohledu neuvěřitelné,“ říká Šídlo s tím, že čeští politici přece jen ve věci památky romského holokaustu něco vykonali.

„Dopracovali jsme se k tomu vlastně přes větu Andreje Babiše: ‚Kdo nepracoval, šup a byl tam‘,“ vzpomíná Šídlo s tím, že Babiš si ale hned uvědomil skandálnost svého výroku a zasadil se o vybudování památníku v Letech namísto původního vepřína.

Šídlo také připomněl nedávnou kauzu Václava Klause ml. (Trikolóra), který právě na den památky romského holokaustu na svém facebooku sdílel rasistický vtip. „Přestože Klaus ml. prohlásil, že šlo o vtip, podle mě to byl jasný kalkul. Přesně věděl, co dělá, a byl to jeho aktuální souboj na dálku o voliče s Tomiem Okamurou,“ má jasno Šídlo.

Podle něj je zvláštní, že zrovna Klaus ml. má protiromské komentáře, když jeho otec Václav Klaus v době, kdy byl premiérem, sehrál významnou roli v potlačování rasově motivovaných vražd v Česku.

„Státu po revoluci poměrně dlouho trvalo, než si všiml, že se tady pořádají organizované útoky neonacistů na Romy. A tady bych rád pochválil Václava Klause, který v roce 1995 po jedné z rasových vražd svolal šéfy policie a státního zastupitelství a výsledkem byla změna, kdy se stát snažil přísněji rasové násilí potlačovat. To by nemělo být zapomenuto. Byl to jeden z jeho silných a dobrých politických kroků,“ uzavírá Jindřich Šídlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …