Kdo nese odpovědnost za výbuchy muničního skladu? Lidé z Vrbětic mají jasno

06.12.2014 12:55

Neřízené výbuchy v muničním skladu ve Vrběticích, které se ozývají od 16. října, otevřely mnoho otázek. Například, zda kraj nemá na situaci svůj podíl. Hejtman Zlínského kraje Stanislav Mišák Lidovým novinám řekl, že kraj nenese žádnou vinu. Jenže podle zjištění deníku si místní myslí opak, namítají, že si na potíže stěžovali dlouhodobě. Jenže úředníci prý nereagovali.

Kdo nese odpovědnost za výbuchy muničního skladu? Lidé z Vrbětic mají jasno
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Na návštěvě muničního skladu armády v Hostašovicích na Moravě, který po technické stránce střeží firma Trade FIDES, po té fyzické vojenská policie

Předseda lokálního mysliveckého sdružení Zdeněk Slavíček LN popsal, že poukazovali na bezpečnostní zajištění muničních skladů. „Na několika místech jsme upozorňovali, že žiletkové ploty po obvodě skladu rezaví a jsou v nich díry,“ uvedl.

A to není všechno, k mysliveckému svazu se přidali i zástupci obcí v okolí skladiště. Své stížnosti prý směřovali nejen na majitele skladů, Vojenský technický ústav, ale i na odbor životního prostředí zlínského krajského úřadu. Dokládají tím, že ačkoli kraj nyní mlčí a zároveň tvrdí, že nenese žádnou vinu, o potížích věděl.

Myslivci prý poukazovali na to, že o poškozené ploty se zraňuje zvěř, a starostové upozorňovali na to, že kvůli už nedostatečnému zajištění může do objektu proniknout kdokoliv. Kontrola krajského odboru však údajně nedošla k žádným závažným nálezům. „Po prvním říjnovém výbuchu jsem řekl, že se stalo přesně to, na co jsme poukazovali – že ty budovy nejsou tak zajištěné,“ uvedl pro LN starosta Lipové Miroslav Pala.

Je to snaha zbavit se odpovědnosti na úkor kraje

Naopak hejtmanství prý ústy mluvčí Gabriely Sýkorové Dvorníkové tvrdí, že do výbuchu nedostal kraj od starostů žádnou ústní ani písemnou stížnost či podnět. Kraj si prý myje ruce a vyjádřil se pouze ve svém magazínu Okno do kraje. „Pozorujeme snahu zbavit se odpovědnosti a odvádět pozornost směrem ke Zlínskému kraji,“ píše prý hejtman Mišák.

Stále se tedy ukazuje prstem na armádu. Vlastník areálu je stát, a to i objektu, kde k výbuchům došlo. Jenže vojsko v areálu už deset let nepůsobí. I tak ozbrojené síly nesou značnou část nákladů na řešení situace. Zjistit, co vlastně exploze způsobilo, je prý složité a vyžádá si to další šetření.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …