Kdo vynesl Kundrovi informace o ricinu? Policie nic nezjistila a případ odložila

23.08.2021 21:03

Únik informací o ruském agentovi s ricinem se dál zatím neposouvá. Policie případ odložila. Nepodařilo se jí totiž vypátrat, kdo za loňským únikem informací o údajném ohrožení českých komunálních politiků jedem ricinem stál. Právě jed ricin měl do Prahy přivézt ruský diplomat.

Kdo vynesl Kundrovi informace o ricinu? Policie nic nezjistila a případ odložila
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Podle České televize dozorující státní zástupce Marek Bodlák potvrdil, že policie případ uzavřela. Policisté případ prověřovali na základě trestního oznámení, které loni podala Bezpečnostní informační služba (BIS). „Prověřování bylo ukončeno a věc odložena, neboť původce úniku informací se zjistit nepodařilo,“ uvedl k případu podle ČT Bodlák.

„O údajném příjezdu ruského agenta, který měl mít diplomatický pas a měl přivézt jed ricin, napsal loni v dubnu týdeník Respekt,“ připomíná server a dodává, že právě na tomto základě dostali policejní ochranu pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti), starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) a starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný, kteří Rusko kritizovali kvůli krokům jejich úřadů.

Premiér Andrej Babiš (ANO) nicméně o několik týdnů později kauzu negoval a odkázal k její smyšlenosti. Uvedl, že kauza byla důsledkem sporů mezi pracovníky ruského velvyslanectví, když jeden z nich zaslal českým tajným službám falešné informace. Následně celá aféra vygradovala k vyhoštění dvou ruských diplomatů.

Informaci získal redaktor týdeníku Respekt Ondřeji Kundrovi, který o Rusovi s ricnem posléze zevřejnil článek, který přinutil zpravodajce k změně plánu. BIS následně podala v souvislosti s medializací případu trestní oznámení.

Podle BIS ale únik informací do médií výrazně zkomplikoval prošetření případu. „I za této velmi složité situace pokračovali důstojníci BIS ve své činnosti a nakonec získali jasné a nezpochybnitelné informace o pozadí celého případu,“ stojí v prohlášení, které kontrarozvědka loni zveřejnila na svém webu s tím, že se následně podařilo rozkrýt, co se na velvyslanectví odehrálo. Bezpečnostní služba současně vyloučila, že by sama stála za zveřejněním nformací. „Pokud by BIS informace sama zveřejnila, tak by de facto sama sobě překazila práci,“ upozornila. Sama tajná služba tak podala trestní oznámení.

K celé situaci se vyjadřoval loni v květnu i ministr vnitra Jan Hamáček. Podle něj únik informací ohrozil mnoho životů a zkomplikoval práci BIS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

11:30 Všude jako v Bruselu. Bodání, vraždy, popravy. „Popírají to. Nebo hůř, tvrdí, že je to dobře.“

„Původní bílé křesťanské evropské obyvatelstvo je nahrazováno migranty stále se zrychlujícím tempem,…