Kdyby Česko tak striktně neodmítalo vpustit jakékoli uprchlíky, mohli jsme mít ze Sýrie špičkové lékaře, říká česko-syrský zubař

10.04.2018 22:15

Špičkový česko-syrský zubař Radek Mounajjed z Hradce Králové, který vystudoval v Damašku a přednáší na světových univerzitách a je jako jediný člověk ze střední a východní Evropy členem americké Protetické akademie, upozornil na to, jaké dopady má v Česku nesnášenlivost vůči migrantům na počet špičkových lékařů nejen ve stomatologii. „Strašně jsme to promarnili, mohli jsme tu mít příliv inteligence, zcela hotových lidí,“ řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Kdyby Česko tak striktně neodmítalo vpustit jakékoli uprchlíky, mohli jsme mít ze Sýrie špičkové lékaře, říká česko-syrský zubař
Foto: Dental Clinic
Popisek: Stomatologové se shodují, že většina rodičů zanedbává péči o dětský chrup, proto mnoho dětí nezvládá správnou techniku čištění zubů a jejich kazivost je v České republice vysoká v porovnání s evropskými zeměmi.

Podle stomatologa naštěstí o naše školy začíná být zájem i v zahraničí. „Například olomoucká fakulta je otevřená ke spolupráci se zahraničními postgraduanty. Přináší to univerzitě velkou prestiž, když vychovává i postgraduanty ze zahraničí,“ uvedl v rozhovoru pro Aktuálně.cz stomatolog Mounajjed.

Někdy však bývá kvalita postgraduálu v České republice na mnoha pracovištích problém a student během prvního roku je prý spíše brigádníkem či pomocnou silou, než že by se zdokonaloval ve svém oboru. „Rozdíly mezi fakultami tu jsou, ale naše vysoké školy udělaly velký kus práce a posunuly vzdělávání vpřed,“ míní zubař, podle kterého je tato situace bohužel dána minulým režimem, který nás uzavřel před světem.

„Díky moderním technologiím a peněžním zdrojům v zahraničí se nám daří dohánět svět o něco pomaleji. Myslím si však, že univerzity by mohly být společenštější a družnější, a navazovat tak rychleji kontakty se zahraničím a využít jejich potenciál,“ dodal s tím, že Achillovou patou postgraduálního vzdělávání je, že zde chybí celistvý systém a klade se větší důraz na formální záležitosti a podstata věci celého studia je až druhořadá.

Specialisté ve stomatologii, mimo ortodoncii a čelistní chirurgii, prý ale v Česku chybějí. „Česko má své špičkové lékaře, ale je to o jedincích, ne o systému. Takže třeba profesor Pirk je skvělá kapacita a IKEM špičkové pracoviště, ale pak je tu propastný rozdíl na dalších pracovištích,“ řekl stomatolog.

Mounajjed vystudoval základní, střední i vysokou školu v Damašku, popsal proto, jak to zde před válkou s lékaři vypadalo. „Je tam hrozně moc vzdělaných lidí. Jen z našeho ročníku z medicíny odešlo čtyřicet lidí do Spojených států. Sýrie je po Indii druhý stát, který USA nejvíce zásobuje lékaři,“ upřesnil s tím, že problém je v tom, že politický systém byl už před válkou tak špatný, že docházelo k velmi dramatické migraci mozků. „Studenti věděli, že když emigrují, tak se jako lékaři výborně uplatní,“ dodal.

Že Česko promarnilo šanci získat řadu doktorů a další inteligence, když tak striktně odmítalo vpustit jakékoliv uprchlíky, je podle stomatologa zjevné. „Strašně jsme to promarnili. Mohli jsme tu mít neskutečný příliv inteligence, zcela hotových lidí. Ale důležité také je, aby takový člověk nebyl nábožensky zaměřený, jde o velice intimní záležitost, kterou není nutné demonstrovat na veřejnosti,“ míní.

Celý rozhovor ZDE.

„Česko je najednou tak nesnášenlivé vůči sebelepším migrantům, protože si na tom jedna přihlouplá strana vybudovala celý program, aby uspěla ve volbách. Chybí nám systémová reorganizace zdravotnictví, ale naši českou hrdost ohrozí dvanáct imigrantů,“ uzavřel Mounajjed s tím, že tohle je náš obrovský problém – strach z něčeho, na který lidé slyší.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…