Kdyby hloupost nadnášela... Paroubek účtuje s Falbrem za slova o Amazonu

25.04.2014 17:10

Europoslanec Richard Falbr přirovnal americkou firmu Amazon k otrokářské organizaci, což je podle expremiéra Jiřího Paroubka nehorázné. Je to o to víc do nebe volající, když si uvědomíme, na jaký plat si Falbr přišel jako europoslanec a co za tento nemalý plat odvedl za práci.

Kdyby hloupost nadnášela... Paroubek účtuje s Falbrem za slova o Amazonu
Foto: archiv red, tan
Popisek: Jiří Paroubek

„Vyjádření bývalého lídra odborů a dlouholetého poslance Evropského parlamentu Richarda Falbra na sjezdu ČMKOS, kde charakterizoval Amazon jako otrokářskou firmu, je nehorázné. R. Falbr dlouhodobě považuje svou dvěstětisícovou gáži poslance EP za zcela přiměřenou. Určitě se také těší na vysokou evropskou penzi za deset let strávených v EP. V minulém volebním období proslul Falbr zejména jako poslanec – vyspávač na schůzích EP, nic víc,“ rozčílil se Paroubek.

Europoslanec Falbr by přitom měl zaměstnání dopřát i těm, kteří ho již dlouho marně hledají. Sklad firmy Amazon na jihu Moravy by podle Paroubka mohl být právě pro ně dobrou příležitostí. Někdejší předseda vlády Paroubek v této souvislosti připomíná, že on sám jako šéf kabinetu prosazoval investici automobilky Hyundai v Moravskoslezském kraji. Firma následně přinesla do regionu tisíce pracovních míst a dnes vytváří přes 2 % HDP České republiky. Kdyby se totéž povedlo v případě Amazonu, Česku by to pomohlo. Paroubek si na závěr svého vyjádření posteskl, že to Falbr nevidí. „Kdyby hloupost nadnášela, milý Richarde...“ uzavřel Paroubek.

Kompletní názor Jiřího Paroubka:

Vyjádření bývalého lídra odborů a dlouholetého poslance Evropského parlamentu Richarda Falbra na sjezdu ČMKOS, kde charakterizoval Amazon jako otrokářskou firmu, je nehorázné. R. Falbr dlouhodobě považuje svou dvěstětisícovou gáži poslance EP za zcela přiměřenou. Určitě se také těší na vysokou evropskou penzi za deset let strávených v EP. V minulém volebním období proslul Falbr zejména jako poslanec – vyspavač ve schůzích EP, nic víc. R. Falbr by měl přát práci i jiným, když už jako letitý harcovník (78 let) přesluhuje. Pracovní podmínky, které lidem nabídne na jižní Moravě firma Amazon, nebudou jistě činnostmi obvyklými u firem v Silicon Valley. Vycházejme ale při hodnocení investice z kvalifikační struktury nezaměstnaných v Jihomoravském kraji. Ta prostě odpovídá složitosti rozhodující části v Amazonu.

Před osmi lety jsem jako český premiér poslouchal podobné žvanění, jako je dnes to Falbrovo, o tom, že k nám přicházejí jenom montovny, v případě obří investice společnosti Hyundai. Já jsem tehdy profesionální politické pochybovače odmítl a investici Hyundai prosadil.

Dnes je to největší zahraniční investice u nás (32 miliard korun), kterou si od nás investor na zádech neodnese. Tato investice přímo vytvořila 3 300 pracovních míst a 7 000 míst vytvořila u subdodavatelů. Hyundai nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji snížil o 2,5 % a vytváří více než 2 % DPH celé České republiky.

Kdyby hloupost nadnášela, milý Richarde... 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

14:40 Janda a Olympic za 471 900 Kč na festivalu dechovky. Z rozpočtu města

Jako každý rok se v Kolíně i letos bude konat festival dechovky Kmochův Kolín. Na své si nicméně při…