Když Sobotka vykládal, že sní o zemi bez Zemana, moc nám to nepomohlo, připouští Hamáček. ČSSD prý musí získat zpátky 360 tisíc voličů, co uteklo k Babišovi

18.11.2017 8:59

Místopředseda ČSSD Jan Hamáček se nechce ucházet o předsednický post, ale jen znovu o post místopředsedy. Na postu předsedy by rád viděl hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka. V rozhovoru pro Aktuálně.cz také hovořil o voličích, kteří přešli k hnutí ANO a neopomněl ani zmínit pár slov k prezidentu Miloši Zemanovi.

Když Sobotka vykládal, že sní o zemi bez Zemana, moc nám to nepomohlo, připouští Hamáček. ČSSD prý musí získat zpátky 360 tisíc voličů, co uteklo k Babišovi
Foto: Archiv JH
Popisek: Jan Hamáček (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny

Téma Miloše Zemana a jeho zdraví bylo úvodním tématem rozhovoru. Hamáček tvrdí, že prezident je v dobré kondici. „Pan prezident byl odpočatý, v pohodě a hodinové jednání s ním bylo velmi příjemné, otevřené a přátelské,“ podotkl Hamáček k Zemanovi, s nímž se lídři ČSSD minulý týden sešli. 

V té souvislosti se Hamáček zmínil o tom, že sociální demokracie bude muset nějakým způsobem vztah k Zemanovi vyřešit. „Já jsem zastával názor, že když vedeme politický spor s Andrejem Babišem, tak bychom neměli otvírat ještě spor s prezidentem republiky. Tento názor nezvítězil, v reálu to nakonec dopadlo jinak, premiér Sobotka publikoval rozhovor, že sní o zemi, kde nebude Babiš ani Zeman, a rozhodně to sociální demokracii nepomohlo,“ řekl kriticky Hamáček. On sám se domnívá, že je potřeba se Zemanem komunikovat a diskutovat. 

Politika se podle jeho názoru nemá vést v osobní rovině, jako to například přešlo mezi prezidentem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD). „To je špatně,“ dodal Hamáček. 

Co se týče ČSSD, Hamáček nehodlá kandidovat na post předsedy strany. „Sociální demokracie potřebuje v této fázi jiného předsedu, než jsem já,“ řekl a zmínil, že strana potřebuje předsedu, jenž přijde odjinud než ze současného vedení.

Původní text ZDE.

„Ideálně někoho, kdo je úspěšný v tom, co dělá, a dokáže obstát na místě předsedy. Měl by to být někdo, kdo bude ve vedení čerstvou krví. My, co jsme byli dosud ve vedení, jsme spojeni s volebním neúspěchem,“ sdělil, jméno však specifikovat nechtěl. Podle všeho však jde o poslance Jiřího Běhounka, který však není v ČSSD. 

Cílem sociální demokracie by pak bezesporu měl být hlavně restart sociální demokracie. „Potom bychom měli zjistit, co je třeba pro to udělat, a až potom hledat cesty. Cesta se vždycky najde, jen je potřeba chtít,“ dodal Hamáček. Důležité podle něj je také opětné sjednocování a zapomenutí na spory. 

Zmínil také to, že 360 tisíc voličů odešlo sociální demokracii k hnutí ANO. Dalších 250 tisíc jich prý zůstalo doma, desítky tisíc odešly k SPD. „My musíme najít příčinu, proč tolik lidí odešlo k ANO, když hnutí hned po volbách řeklo, že bude vyjednávat s ODS, protože mají k sobě programově nejblíže. Usuzuji z toho, že se nám nepodařilo vysvětlit voličům rozdíl mezi námi a ANO,“ řekl Hamáček.

Sociální demokracie by nyní měla podle Hamáčka najít jedno či dvě silná témata a na ně se soustředit. Zmínil například bydlení a bezpečnost. Zároveň také zdůraznil, že ČSSD nemůže sedět ve vládě, kde je někdo trestně stíhaný nebo obviněný. Strana dál zůstane v opozici. 

Závěrem Hamáček dodal, že doufá, že ústřední výkonný výbor se nyní shodne na tom, že sjezd bude již 18. února. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…