Když ho nečistíte, máte motor na odpis. Americký tank, který byl Ukrajincům čert dlužen

01.12.2023 13:55

Ruská agrese proti Ukrajině trvá 646 dní a na Ukrajinu už dorazily tolikrát probírané americké tanky Abrams. Tolik žádaný průlom však nepřišel a časopis Forbes nabídl vysvětlení, proč tanky Abrams Ukrajincům nakonec příliš nepomohou. Zdá se, že se o ně Ukrajinci málo starají a tanky pak nefungují tak dobře, jak by bylo třeba.

Když ho nečistíte, máte motor na odpis. Americký tank, který byl Ukrajincům čert dlužen
Foto: Repro Youtube
Popisek: Americký tank M1 Abrams

Anketa

Povedla se stávka ČMKOS?

77%
18%
hlasovalo: 10891 lidí
V půlce října 2023 z Washingtonu a z Kyjeva zaznělo, že všech 31 slíbených amerických tanků Abrams už je na Ukrajině. Bylo to v době, kdy ukrajinská protiofenziva už řadu týdnů běžela na plné obrátky, ale bylo zřejmé, že se vůbec nedaří dosahovat cílů, které by ukrajinské velení uvítalo.

Plukovník Martin O'Donnell, mluvčí americké armády pro Evropu a Afriku, řekl tehdy serveru VOA, že všichni Ukrajinci, kteří cvičili na tancích s americkými silami v Německu, se také vrátili do vlasti. Spolu s municí a náhradními díly tanků.

„Myslím, že Ukrajina bude uvážlivá, kdy a kde to použije,“ řekl O'Donnell. „Tank Abrams je zatraceně obrněné vozidlo, ale není to stříbrná kulka. Nakonec je nejdůležitější odhodlání Ukrajiny prorazit,“ poznamenal v půlce října.

Ukrajinci mnoho měsíců žádali své západní partnery o dodávky stovek tanků, s nimiž chtěli vyhnat ruské okupanty ze své vlasti. Těchto tanků, ať už britských Challengerů, německých Leopardů nebo amerických tanků Abrams, nakonec dostali desítky. A jak se zdá, desítky tanků nepředstavovaly dostatečně velkou sílu.

Server časopisu Forbes však upozornil, že to tak úplně nemuselo být vinnou malého počtu tanků, nýbrž také faktu, že se o tyto stroje Ukrajinci málo starali. Tanky Abrams jsou totiž stroje sladěné jako perfektní stroj hodinek mistrů hodinářů a když se do soukolí jejich motorů dostane špína, tyto motory se zadrhnou. A právě tady je podle Forbesu zakopán pes.

Zdá se totiž, že Ukrajinci až příliš málo čistili a vyměňovali filtry, které měly motory výkonných tanků Abrams chránit, a kvůli tomu občas nezbývalo než zadřené motory po chvíli používání na bojišti poslat ke generální opravě. K nákladné a zdlouhavé generální opravě.

„Jsou to filtry tanků Abrams, které mohou ukrajinským vojákům způsobovat bolehlav. Dvakrát denně totiž posádka M-1 musí vytočit motor svého tanku na vysoké otáčky, aby se spustil systém pulzních trysek, který fouká vzduch z tanku spíše než do něj a vystřeluje prach a nečistoty ze zadní mřížky. … Funguje to dobře, pokud posádky důsledně dodržují jeho harmonogram. I když se po nich střílí,“ upozornil Forbes.

Jen samotný motor tanku Abrams prý stojí milion dolarů.

V tuto chvíli jsou boje na Ukrajině utlumeny počasím, ale Rusové i tak na Ukrajinu odpalují rakety a posílají nad napadený stát sebevražedné drony.

„Ruské síly provedly několik sérií raketových a dronových útoků na Ukrajinu, které zasáhly civilní infrastrukturu 29. a 30. listopadu. Ukrajinský generální štáb oznámil, že ruské síly odpálily v noci 29. listopadu osm raket S-300 a 20 bezpilotních letounů Shahed-131/136. Ukrajinští vojenští představitelé oznámili, že ukrajinské síly sestřelily 14 dronů,“ uvedl washingtonský Institut pro studium války (ISW).

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Poté co vyšlo ven, že Rusové během , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskusePutin z Putimi , 01.12.2023 14:56:35
48 hodin zlikvidovali dva německé Leopardy, tak Amíci mají strach z podobné negativní reklamy. Ono poznání, že tank za desítky miliónů dolarů zlikviduje o několik řádů levnější ruský Lancet, nic moc pro obchody.

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…