Když nejde policista za svědkem, musí svědek na policii. Čestné prohlášení má trhliny

26.08.2022 11:26

Jedním ze základních argumentů, kterými ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) přesvědčil premiéra Petra Fialu (ODS) a následně i další členy vlády o tom, že Petr Mlejnek je jako šéf ÚZSI člověk na svém místě a že jeho důvěra v něj je oprávněná, bylo čestné prohlášení svědka v kauze Dozimetr Michala Zděnka. Ten uvedl, že ho Mlejnek přiměl jít na policii a sporné věci z kauzy Dozimetr ohlásit.

Když nejde policista za svědkem, musí svědek na policii. Čestné prohlášení má trhliny
Foto: pixabay.com
Popisek: Rozvědka - ilustrační foto

Toto čestné prohlášení dostává ale ve světle zjištěných souvislostí trhliny, a to, na čem v podstatě stojí celá současná vláda, se zřejmě začíná rozpadat.

Premiér Petr Fiala podle všeho nemůže odvolat ministra vnitra Víta Rakušana jen tak, protože STAN drží více než 30 mandátů v Poslanecké sněmovně a s odvoláním Rakušana by hrozil i pád vlády.

To vysvětluje, proč vzal premiér při obhajobě jmenování Petra Mlejnka šéfem rozvědky za vděk i čestným prohlášením svědka kauzy Dozimetr, které uvádělo, že Mlejnek nabádal tohoto svědka k tomu, aby vše oznámil policii. Svědek podle zmíněného čestného prohlášení toto nabádání vyslyšel a na policii skutečně zašel.

To je podle Rakušana dostatečným důkazem o tom, že Mlejnek není v kauze Dozimetr nijak zainteresován a jde o vhodného šéfa rozvědky. O tomtéž přesvědčil Rakušan i Fialu a spol.

Jenže všechno může být docela jinak. Zvláště, když si přečtete nová zjištění reportérů SeznamZprávy.cz, kterým se v policejních záznamech podařilo dohledat zmínku o zapojení svědka Michala Zděnka do svědectví v kauze Dozimentr.

Prvním varovným signálem, že je role Petra Mlejnka v kauze Dozimetr diskutabilní, bylo prohlášení vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, která v souvislosti s informací, že Mlejnek pomohl rozkrýt některé věci ze zmíněné kauzy médiím sdělila, že o této roli Petra Mlejnka nemá žádné informace.

Vraťme se ale k policejním záznamům. Ve nich se totiž podle SeznamZprávy.cz praví, že policisté kontaktovali Michala Zděnka sami, což je v příkrém rozporu s tím, co Zděnek uvedl ve svém čestném prohlášení. Tam totiž napsal, že se na policii obrátil právě na základě Mlejnkova naléhání.

„Policejní orgán NCOZ, který ve věci trestní činnosti páchané proti DPP vede trestní řízení, se rozhodl Zděnka kontaktovat,“ citoval server Seznam Zprávy policisty.

Dodejme, že reportéři se Michala Zděnka na tento rozpor mezi jeho čestným prohlášením, a tím, co mají zapsáno policisté ve spisech, zeptali a Zděnek tento rozpor nijak vysvětlit nedokázal.

Dodal ale, že mu Mlejnek pomohl a on se zase snažil pomoct Mlejnkovi.

Na dotaz, zda ho nemohl Mlejnek jen využít, odpověděl velmi zvláštně.

„Pocity a emoce jsou zrádné. Zapojím intelekt,“ řekl reportérovi SeznamZprávy.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: MaA

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…