Když nemá peníze, ať si půjčí, vzkázal Bakalovi přes televizi odborář

05.09.2013 19:16

Horníci z ostravského dolu Paskov, který vedení společnosti OKD plánuje do konce roku 2014 zavřít a nyní chce snížit mzdy zaměstnanců o 20 procent, budou 17. září demonstrovat. Pokud to nepomůže, půjdou do stávky. V ČT to řekl předseda Odborového svazu pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu Jan Sábel.

Když nemá peníze, ať si půjčí, vzkázal Bakalovi přes televizi odborář
Foto: Profimédia
Popisek: Ilustrační foto

„Situace je vážnější, než jsem si původně myslel. Dnešní jednání s vedením OKD skončilo absurditou. My jsme vstřícně přišli s návrhem snížení mzdy o 7 procent, a jestliže OKD reaguje tak, že 7 procent je málo, že chce 15, 20 procent, tak to je absurdní.“ A dodal: „Lidé, kteří nastupují ve třetí třídě, mají základní plat 15 tisíc korun a ti, kteří pracují déle a mají nejvyšší, sedmou třídu, mají základní plat 24 tisíc korun.“ Zato manažer bere až 300 tisíc měsíčně.

Odboráři žádají prezidenta, aby jednal

„Cena akcií klesla na 18 korun. Kdo za to může? No asi vlastníci,“ pokračoval Sábel. „Kupovaly se stroje, které se vůbec nevyužily. Společnost vyplatila 75 milionů bývalému řediteli jako odstupné, a přitom na dovolené všech zaměstnanců jde jenom 280 milionů,“ připomněl. Bakalovi, který doly vlastní, odborář radí, aby si půjčil. „Když nemá peníze, tak ať si na to půjčí. Když si mohl půjčit na nějaké projekty v Africe, tak proč by nemohl teď? Pan Bakala se musí snažit, aby svoji firmu z krize vytáhl,“ myslí si.

Pokud jednání, případně demonstrace, nepomůže, odbory přitvrdí. A spolupracují již i s dalšími odborovými svazy z regionu. Žádají také, aby se do jednání zapojil prezident Zeman. S ním prý situaci bude řešit bývalý odborový boss a nyní volební kandidát ČSSD Jaroslav Zavadil. Zároveň vyloučil, že by chtěl po vládě, aby doly dotovala. Řešením by ale mohla být „sociální těžba“. „Ta by ušetřila peníze daňových poplatníků,“ říká Sábel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: lze

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…