Když se neschválí změny v daních, nebude rozpočet, hrozí se Nečas

18.09.2012 20:01

Pokud by nebyl schválen daňový balíček, nebylo by možné schválit ani rozpočet na příští rok. Tvrdí to premiér Petr Nečas, podle něhož v případě neodhlasování balíčku podá vláda demisi.

Když se neschválí změny v daních, nebude rozpočet, hrozí se Nečas
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Nenaplnil by se totiž fiskální cíl kabinetu, tedy snížit rozpočtový schodek pod tři procenta hrubého domácího produktu, řekl ve Sněmovně Petr Nečas. Poslanci začali projednávat daňové změny opět v prvním čtení. Poprvé je shodila skupina poslanců ODS potom, co předlohu vetoval Senát.

Změny v daních označil Nečas ve vazbě na návrh státního rozpočtu za zásadní. "V případě neschválení balíčku vláda podá demisi," zdůraznil ministerský předseda. Kabinet s ním spojil svou důvěru.

Nečas zpochybnil požadavek rebelů z ODS, podle nichž by se mělo spořit ve výdajích. Ministerský předseda zdůraznil, že celkový objem výdajů rozpočtu je navržen o 20 miliard korun nižší než letos a vrací se na úroveň roku 2009. Balíček, který mimo jiné obsahuje zvýšení obou sazeb daně z přidané hodnoty o procentní bod na 15 a 21 procent, představuje podle Nečase 25 miliard korun.

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) před poslanci zopakoval, že 68 procent opatření se odehrává na straně úspor v rozpočtu a jen 32 představuje zvýšení daní. "Vláda je přesvědčena, že tento mix je optimální," řekl Kalousek.

Předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka v reakci na Nečasova slova prohlásil, že případné zamítnutí balíčku nemusí znamenat rozpočtové provizorium. Vládá má podle něj prostor, aby reagovala i na to, že parlament balíček neschválí. Zopakoval, že ČSSD předlohu nepodpoří. "Já bych chtěl jasně říci, že poslanci sociální demokracie pro tento návrh vlády hlasovat nebudou," zdůraznil.

Sněmovní klub ODS se ve středu dopoledne dohodl na tom, že vznikne pracovní skupina, která se bude požadavky rebelujících poslanců zabývat. Revoltující poslanci ODS žádají, aby se pro příští rok daň z přidané hodnoty nezvyšovala. Vedle snižování výdajů státu volají po dokončení privatizace státního majetku. V dnešním prvním čtení ale rebelové balíček podpoří.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…