Když si prdne, tak to smrdí i přes zavřený dveře... Mysleli jste, že o šéfovi TOPky Pospíšilovi víte vše? Ani omylem

14.04.2019 10:01

ParlamentníListy.cz jsou poslední dny centrem mnoha zájmů koaličních i opozičních politiků na pražském magistrátu. Nebojíme se vydávat materiály, ke kterým se zbylá média zkrátka nedostanou. Poskládat přesnou mozaiku zájmů ovšem nejde. ANO a ODS se chtějí vrátit na dávno ztracený trůn, lídři Pospíšil a Čižinský jsou nešťastní z Pirátů a tato poměrně čerstvá partaj pro změnu nesnáší už zmíněného předsedu TOPky a europoslance Pospíšila. Jak z toho? Pátrali jsme.

Když si prdne, tak to smrdí i přes zavřený dveře... Mysleli jste, že o šéfovi TOPky Pospíšilovi víte vše? Ani omylem
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Dostane se TOP 09 do příští Poslanecké sněmovny? Ať už sama, či v rámci předvolebního spojenectví?

5%
95%
hlasovalo: 11338 lidí
Všechno de facto začalo článkem z ledna letošního roku, ve kterém jsme odhalili jedno velmi citlivé místo Dopravního podniku v Praze. Trestní oznámení, které naše redakce tehdy získala v souvislosti s Dopravním podnikem hlavního města Prahy, mířilo nejen na vysokého manažera Jana Šurovského a exředitele DP Gillara kvůli smlouvě s Českým teplem, ale taktéž na Filipa Tuláka, který dříve působil v odboru Investic. Tulák byl podle pisatele trestního oznámení propuštěn pro "hrubé porušení povinností" a v DPP 12. dubna 2018 skončil.

Po našem článku byl zmíněný Filip Tulák z pražského DP odvolán, aniž by se po něm komukoli stýskalo. Jenže podstatou materiálu nebyl Tulák, ale jistý plzeňský politik a kamarád Jiřího Pospíšila Jiří Fremr.

Vraťme se k lednovému materiálu a k naší tehdejší otázce.

Jak je ale možné, že se Filip Tulák, který je podepsán pod shora zmíněné problémy, dostal zpět do Dopravního podniku? Na tom se shodlo hned několik oslovených zdrojů, jak se říká, na první dobrou. „Jiřík Pospíšil z TOPky má za přítele nějakého Fremra z Plzně, který tam Tuláka chtěl, to už si určitě dořešíte,“ uvedl jeden z oslovených lobbistů, který se podle vlastních slov celému Fremrovu tažení usmívá. „Dotyčný pan Fremr zapomněl, že tohle je Praha, tak se těším, až na to přijde,“ doplnil.

Utekly tři měsíce a situace se zdá být mnohem horší. Nejenže se do TOPky pouští otevřeně už i vládnoucí Piráti, ale Pospíšilo "srábáctví" a "arogance jeho poskoků" začíná vadit i zmíněným opozičníkům.

Nejprve to byl poslanec Mikuláš Ferjenčík (Piráti), který se v sobotu na svém facebookovém profilu rozepsal o jistém problému uvnitř pražské koalice. Za „největší a jediný podstatný“ problém koalice v Praze pak Ferjenčík označil „neskutečného podrazáka“, jímž má dle něj být předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. „V pondělí se shodnete se zástupci TOP 09 v koalici, že uděláte anonymní analýzu počtu prázdných bytů, ve středu vás za to Pospíšil označí za komunisty,“ píše Ferjenčík a doufá, že se již brzy předseda TOP 09 změní, protože: „S takovýmhle podrazákem žádná integrace TOP 09 a STAN jednoduše není možná.“

Mikuláš Ferjenčík

  • Piráti
  • Právě jsem se vrátil z Parlamentu.

ParlamentnímListům.cz se v té souvislosti ozval již dříve oslovený lobbista, který se dění v Praze, řízené "mladíky z Plzně", už jednou zasmál. „Aby lidé, kteří nemají potuchy o tom, jak Praha funguje, chodili s mandátem od kohosi za šéfy městských firem a říkali si o zakázky, to asi Jirka Pospíšil, který je příšerně bohatý, nemá za potřebí. Ten smrad tam po nich totiž zůstane, jako když si někdo prdne a smrdí to přes zavřený dveře," dodal muž, který se vzhledem k časté medializaci své osoby odmítl pod svá slova podepsat.

„Abych teda mluvil konkrétně, jde o DPP, kdy se konala řada dost podivných schůzek na dost podivných místech, jde o TSK, PVS, TCP, PVK a Pražské služby. Sem podle toho, co jsem slyšel, míří kroky hošanů z Plzně, kteří za sebou nechávají smrad a pachuť," dodal s tím, že ParlamentníListům.cz poskytl jasné svědectví o tom, jak někteří lidé kolem Jiřího Pospíšila jednají, co požadují a jakým způsobem vystupují. K tomuto tématu se vrátíme během následujících dnů.

Zpět k předsedovi TOP 09 Jiřímu Pospíšilovi.

Jeho totiž za podrazáka nepovažují pouze Piráti, ale také zástupci dalších stran. Ti ovšem nenašli potřebnou odvahu poslance Ferjenčíka a nechtěli jmenovat své výtky oficiálně. Shrňme je ale stručně: Pospíšil, který byl dlouhodobě pod křídly plzeňského podnikatele Romana Jurečka, prý učinil řadu koaličních dohod již před volbami do zastupitelstva, které se konaly vloni. „A nedodržel nic," sdělil redakci jeden z těch, kteří s Pospíšilem měli tu čest. „Jiří chce primátorský post, k tomu navíc touží po dalším angažmá v Bruselu, což je složité. Osobně s ním probírám, respektive jsem probíral výhradně procesní věci, lidsky ho neznám, ale mou důvěru nemá," sdělil redakci jeden z magistrátních politiků. Samozřejmě z něho může hovořit hořká zkušenost, stejně tak i zášť, že právě on nesedí na vysokém postu na radnici.

Jenomže podobných tvrzení máme k dispozici hned několik. Nejen na Jiřího Pospíšila, rovněž na jeho okolí, které se prý snaží získat vliv, lidi a peníze jako v devadesátých letech.

„Co s tím?“ táže se uvedený Pirát Ferjenčík na Facebooku a naději spatřuje jen v tom, že Pospíšil co nejdříve jednoduše „zmizí“ z koalice v hlavním městě: „Doufám, že to koalice vydrží do eurovoleb se ctí a potom si snad pan Pospíšil vybere, na které židli chce sedět. Podstatný bude i podzimní sjezd TOP 09, věřím, že se tam předseda TOPky změní, protože s takovýmhle podrazákem žádná integrace TOP 09 a STAN jednoduše není možná.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…