Když z Afghánistánu odejdou Američané, půjdeme taky, říká ministr Metnar. A prozradil, v čem chce navázat na Parkanovou

09.02.2019 11:47

Ministr obrany za hnutí ANO Lubomír Metnar poskytl rozhovor sobotnímu deníku Právo, ve kterém mimo jiné oznámil, kdy čeští vojáci odejdou z Afghánistánu. Prozradil také, co dělá pro to, aby nebyl vláčen deset let po soudech, jak se to stalo jeho předchůdkyni v úřadě Vlastě Parkanové. Stranou jeho pozornosti nezůstala ani kauza firmy Huawei, která Česku vyhrožuje soudními tahanicemi.

Když z Afghánistánu odejdou Američané, půjdeme taky, říká ministr Metnar. A prozradil, v čem chce navázat na Parkanovou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Metnar, ministr obrany

Administrativa 45. prezidenta USA Donalda Trumpa vyjednává s afghánským teroristickým hnutím Tálibán o stažení amerických vojáků ze země. Spojenci podle Metnara pečlivě sledují situaci. Kdyby se stalo, že se američtí vojáci skutečně začnou z Afghánistánu stahovat, čeští vojáci podle Metnara budou následovat jejich příkladu. Ale pokud k tomu dojde, bude to prý velmi dlouhý proces. Navíc prý není jisté, že k tomu dojde, protože armáda Spojených států administrativu varuje, že příliš velký vliv Tálibánu v zemi bude představovat nebezpečí.

„Pokud dopadne dobře politické jednání a povede k vnitropolitické stabilitě Afghánistánu, tak by se bezpečnostní situace nemusela zhoršit. Pokud dojde ke změnám a dojde třeba ke snížení počtu nebo ke stažení amerických vojáků, tak my na to budeme adekvátně reagovat. Pokud z Afghánistánu odejdou Američané, odejdeme také,“ oznámil Metnar.

Vedle toho už prý bylo rozhodnuto, že čeští vojáci zůstanou na misi na Sinaji. Nejen kvůli tomu se armáda chystá koupit další letoun CASA. Nákup prvních letounů schválila ještě vláda Mirka Topolánka v roce 2009, kdy byla ministryní obrany Vlasta Parkanová, politička z řad KDU-ČSL a později TOP 09, která kvůli nákupu letounů dodnes dochází k soudu. Metnar se ale jistí. Na všechno chce mít posudky a odhady, aby jednou nedopadl stejně.

Ministr se vyjádřil i k varování firmy Huawei. Podle Metnara se musíme mít na pozoru před každým potenciálním rizikem.

„Ochrana informací v kritické infrastruktuře nebo významných informačních systémech je pro nás stěžejní. A proto musíme být neustále bdělí a testovat nebo kontrolovat bezpečnost těchto systémů. Stejně jako jiná ministerstva teď děláme analýzu rizik těchto technologií.V resortu se používá velmi malé množství telefonů značky Huawei. Sice se nejedná o vysoký armádní top management, armádní velitele, ale i tak jsme tyto telefony odinstalovali, aby nemohly vstupovat do naší resortní aplikace zvané mobilní kancelář, a to do té doby, než budeme mít zpracovanou analýzu,“ řekl šéf resortu obrany za hnutí ANO Andreje Babiše.   

Jednoduše řečeno, vláda se prý nemůže tvářit, že svět je zcela bezpečný a že možné kybernetické hrozby vlastně vůbec neexistují.

Nakonec přidal pár slov k vypovězení smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu, kterou spolu podepsaly USA a Sovětský svaz v roce 1986. Dnes administrativa prezidenta USA Donalda Trumpa a Ruská federace coby nástupnický stát Sovětského svazu vyhrožují tím, že od smlouvy odstoupí. Ale i kdyby se tak stalo, rovnováha sil v Evropě nebude narušena.

Než se s novináři rozloučil, prozradil ještě, že prozatím není rozhodnuto, od koho česká armáda nakoupí nové vrtulníky, které potřebuje; není definitivně rozhodnuto, zda to budou Američané, nebo jiná vláda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…