Keller: Církevní restituce jsou jako výpalné

09.08.2012 8:06

Sociolog a publicista Jan Keller se zamýšlí nad církevními restitucemi. Dosud je byl ochoten chápat jako náhradu křivd, kterou církve a především ta katolická utrpěly v minulosti.

Keller: Církevní restituce jsou jako výpalné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Profesor Jan Keller

Do nového rozměru prý posunul předávání majetku a platby církvím senátor Adolf Jílek (TOP 09). Ten se totiž vyjádřil v tom smyslu, že pokud církve majetek a peníze nedostanou, hrozí, že nahlásí další a další duchovní, kterým bude stát povinen hradit mzdy. Doslova řekl: "Můžeme platit polovinu imámů z celé Evropy."

"Tady už přestává veškerá legrace," píše Keller. "Senátor Adolf Jílek líčí církve jako organizace nepřátelsky naladěné vůči našemu státu a připravené ho záměrně poškozovat v mezinárodním měřítku," vysvětluje svoje rozhořčení a je přesvědčen, že by se k tomu církve měly vyjádřit.

Nejde o nahrazení křivd, je to výpalné

"Pokud myslel pan senátor výhrůžku opravdu vážně, potom lze chápat majetek odevzdávaný církvím a peníze jim vyplácené za formu výpalného, které chtějí zmíněné organizace vybírat od státu pod pohrůžkou, že ho finančně zruinují," píše sociolog.

Podle Kellera je nezbytné, aby takovým výhrůžkám naši ústavní činitelé nepodléhali. A senátor Jílek by si měl udělat jasno v tom, zda zastupuje občany, anebo ty, kdo jsou podle jeho slov připraveni pouštět státu žilou nad únosnou mez.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

20:15 Proč jste to dovolili? Kdo pro to hlasoval? Wilders burcoval v Budapešti

„Dnes čelíme dvěma velkým existenčním hrozbám; woke kultuře a imigraci,“ řekl na konzervativní konfe…