Kiska i šéf Sněmovny položili v Bratislavě věnce k soše Štefánika

28.10.2018 9:55

Položením věnců k soše spoluzakladatele Československa (ČSR) Milana Rastislava Štefánika v Bratislavě si dnes slovenský prezident Andrej Kiska a šéf parlamentu Andrej Danko připomněli výročí založení ČSR. Oba vedoucí představitelé Slovenska při této příležitosti označili Štefánika za přední osobnost v dějinách země. Zprávu přinesla ČTK.

Kiska i šéf Sněmovny položili v Bratislavě věnce k soše Štefánika
Foto: Radim Panenka
Popisek: Památník M.R. Štefánika

„Bez osoby Milana Rastislava Štefánika by Československo jako takové nepochybně nevzniklo. Jeho podíl na vzniku Československa je obrovský. To, že zorganizoval československé legie, jakoby první československou armádu, dalo legitimitu následným jednáním,“ řekl Kiska.

Hlava slovenského státu zmínila Štefánikovo heslo, že kdo si myslí, že svobodu za ně vybojuje někdo jiný, si ji nezaslouží. „Všichni, kteří chtějí lepší Slovensko a nejsou ochotni přiložit ruku k dílu, si ho tak trochu nezaslouží. Soudím, že to platí i pro Česko. Proto bychom si měli slova zakladatele Československa vzít k srdci a udělat všechno pro to, aby ze Slovenska, ale i z Česka, byly země, na které je každý občan hrdý,“ uvedl Kiska.

„Je velká škoda, že generál Štefánik nás tak brzy opustil. Naše národy ho potřebovaly zejména v těžkých letech. Udělal by pro nás ještě mnoho,“ uvedl předseda parlamentu a nacionalistické Slovenské národní strany Andrej Danko. Ocenil také klidné rozdělení československé federace na konci roku 1992.

Štefánik tragicky zahynul ve věku 38 let při nehodě letadla, kterým se v květnu roku 1919 vracel do vlasti.

Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil také chargé d'affaires českého velvyslanectví v Bratislavě Pavel Sladký i primátor slovenské metropole Ivo Nesrovnal. Kladení věnců se uskutečnilo před cestou Kisky a Danka na oficiální oslavy vzniku ČSR do Prahy, kam při této příležitosti již v sobotu přijel slovenský premiér Peter Pellegrini.

Oficiální oslavy založení společného státu Čechů a Slováků jsou na Slovensku naplánovány na úterý, kdy si země připomíná výročí přijetí Martinské deklarace, kterou se v roce 1918 slovenští představitelé přihlásili ke vzniku samostatného československého státu. Oslav v Martině na severu země se zúčastní vedoucí politici ČR i Slovenska.

Slovensko si výročí Československa v uplynulých letech oficiálními oslavami nepřipomínalo, 28. říjen v zemi na rozdíl od Česka není státním svátkem. Sté výročí přijetí Martinské deklarace, které připadá na 30. října, si Slovensko připomene státním svátkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…