Kiska nepůjde na koncert k výročí velké protikomunistické demonstrace. Nechce tam potkat Kotlebu s kolegy

25.03.2018 18:13

Slovenský prezident Andrej Kiska dnes večer nepřijde na slavnostní koncert, kterým v Bratislavě vyvrcholí oslavy 30. výročí takzvané svíčkové manifestace. Důvodem je fakt, že organizátoři pozvali i neofašistickou stranu Mariána Kotleby, informoval média prezidentův mluvčí. Setkání v centru metropole se ale Kiska zúčastní, píše ČTK.

Kiska nepůjde na koncert k výročí velké protikomunistické demonstrace. Nechce tam potkat Kotlebu s kolegy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident SR Andrej Kiska

„Vzpomínka na svíčkovou demonstraci je oslavou svobody, demokracie a odvahy lidí. Pozvání fašistů na večerní vzpomínkový koncert je proto mimořádně nešťastným způsobem připomínky 30. výročí této významné události,“ uvedl podle Deníku N Kiskův mluvčí Roman Krpelan.

Kiska opakovaně označuje Lidovou stranu Naše Slovensko (LSNS) za fašistickou a úkolem politiků podle něho je, aby na nepřípustnost její ideologie upozorňovali. LSNS je jedinou stranou, kterou nezve k politickým jednáním.

Kotlebova strana se hlásí k válečnému slovenskému státu, který byl spjat s nacistickým Německem. Velebí rovněž prezidenta tehdejší Slovenské republiky, katolického kněze Jozefa Tisa, který byl po válce odsouzen a popraven.

Dnešní vzpomínkovou akci organizuje Konference biskupů Slovenska (KBS), která na oslavy pozvala zástupce všech parlamentních stran. Její mluvčí podle médií dosud na žádost o komentář ke Kiskovu rozhodnutí nereagoval.

Někdejší disident a organizátor zmíněné manifestace František Mikloško podle Deníku N rozhodnutí prezidenta respektuje. „Beru v úvahu i argument KBS, že pozvala všechny parlamentní strany. Jsem zároveň rád, že přijede i bývalý německý prezident Joachim Gauck, čímž dostane slavnost mezinárodní ráz,“ řekl Mikloško.

Svíčková manifestace byla 25. března 1988 jednou z největších demonstrací za náboženské svobody a občanská práva v posledních letech komunismu v Československu. V centru Bratislavy se tehdy sešlo několik tisíc lidí k pokojnému protestu se svíčkami v rukou. Komunistická policie akci násilně rozehnala pomocí obušků a vodních děl a řadu účastníků zadržela.

Dnešní oslavy začnou v 18:00 SELČ vzpomínkovým setkáním za účasti Kisky či Gaucka. Zmíněný koncert se uskuteční od 19:00 v budově Slovenské filharmonie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…