Klaus: V Bulharsku jde o politický boj a ČEZ je nástroj, ne příčina

20.02.2013 14:44

Prezident Václav Klaus se pro Českou televizi vyjádřil k situaci energetické společnosti ČEZ v Bulharsku, kde jí hrozí řízení o odebrání licence. Podle prezidenta jde v Bulharsku o politický boj a ČEZ je nástroj a ne příčina.

Klaus: V Bulharsku jde o politický boj a ČEZ je nástroj, ne příčina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Státní energetický regulační úřad v úterý zahájil proces, jenž může vést k odebrání licence firmě ČEZ Bulgaria. Protesty veřejnosti, které si v pondělí vyžádaly jeden lidský život a 11 zraněných, pokračovaly i následující den, zraněno při nich bylo asi deset lidí.

ČEZ nadále tvrdí, že v Bulharsku plní povinnosti stanovené tamním regulačním úřadem, a odmítá jakákoli pochybení, která by mohla vést ke ztrátě licence. Problematiku cen považuje česká společnost za zpolitizovanou kvůli blížícím se parlamentním volbám.

V případě odebrání licence se budeme bránit u bulharských soudů

Energetická firma zatím neobdržela písemné vyrozumění o zahájení licenčního řízení. Zatím tedy ČEZ nemůže podnikat kroky k řešení situace. Podle bulharského regulátora má ale společnost tři dny na odvolání.

ČEZ se hodlá v případě odebrání licence bránit u bulharských soudů. "Paralelně zvažujeme stížnost u evropských orgánů. Věříme ale, že k těmto krokům nebude muset dojít," prohlásil Tomáš Pleskač, ředitel divize distribuce a zahraničí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…