Klaus: Volby jsou debaklem pravice a strašlivou prohrou pro ODS

13.01.2013 12:15

Prezidentské volby jsou podle Václava Klause debaklem pravice a strašlivou prohrou pro ODS. Podle něj dominantně vyhrála levice. Klaus dnes při Jizerské padesátce ale novinářům také řekl, že je rád, že do finále postoupili politici. Utkají se v něm expremiér Miloš Zeman (SPOZ) a vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Klaus: Volby jsou debaklem pravice a strašlivou prohrou pro ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Tyto volby byly největším debaklem pravice v historii postkomunistické éry, čímž velmi trpím. Samozřejmě, že to byla strašlivá prohra ODS a dominantně vyhrála levice. Jsem z toho smutný a mám pocit, že je s tím třeba něco udělat," uvedl Klaus.

Kandidát ODS Přemysl Sobotka skončil předposlední se ziskem zhruba 2,5 procenta. ODS Klaus zakládal a byl jejím dlouholetým předsedou a později čestným předsedou.

Volbu neovlivnila amnestie

ODS podle Klause prezidentské volby zásadním způsobem podcenila. "Jestli někdo bude říkat, že to udělali schválně a že jim nepřikládají význam, tak to není pravda," soudí. Prezident nesouhlasí s názory, podle kterých občanským demokratům ubrala hlasy amnestie. "Až hlavy zchladnou, tak všichni pochopí, že to byl rozumný a racionální krok, velmi promyšlený," zdůraznil Klaus.

Prezident je spokojen s tím, že první kolo volby nedopadlo "exoticky". Zeman i Schwarzenberg podle něho vědí, co prezidentská funkce znamená.

Přímá volba hlavy státu je podle Klause otázkou moci médií a přál by si, aby kampaň před druhým kolem byla férová a aby lidé přemýšleli každý svým rozumem. Doporučení pro finále ale prezident nedá. "Já byl velmi tichý i v debatě, jestli přímá nebo nepřímá volba, není na mně, abych k tomu něco říkal," podotkl Klaus.

Na otázku, zda výsledek prvního kola by mohl být pro Klause impulzem, aby se po skončení mandátu více politický angažoval, odpověděl, aby se nespekulovalo. "Ale ten výsledek je skutečně špatný. Jestli nechalo chladným všechny, jak dopadly krajské volby, tak tohle je druhá věc v řadě a z té něco vyplývá nebo by vyplývat mělo," řekl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…