Klaus? Vyjďeme už z pravěku, a zvolme někoho normálního. Martin Fendrych doporučuje Hilšera či Fischera

07.01.2019 19:39

Komentátor serveru Aktuálně.cz nechápe, proč pánové Václav Klaus starší a Václav Klaus mladší stále budí tolik pozornosti u svých spoluobčanů. Komentátor v obou pánech vidí „kobry“, které ostatní lidé fascinovaně sledují, ačkoli by měli věnovat pozornost moderněji uvažujícím lidem. Třeba senátorům Marku Hilšerovi či Pavlu Fischerovi.

Klaus? Vyjďeme už z pravěku, a zvolme někoho normálního. Martin Fendrych doporučuje Hilšera či Fischera
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Exprezident Václav Klaus v pořadu Partie.

Martin Fendrych nechápe, jak mohl exprezident Václav Klaus vzbudit tolik pozornosti už jen tím, že definitivně nevyloučil další prezidentskou kandidaturu. Přitom v roce 2023, kdy volba proběhne, mu bude už 82 let.

Je samozřejmě možné, že současný prezident Miloš Zeman opustí úřad hlavy státu předčasně, protože jeho tělesná schránka podle komentátora působí asi tak o dvacet let starší než ta Klausova, i když je Klaus ve skutečnosti o tři roky starší. Pokud Zeman opustí úřad předčasně, je samozřejmě možné, že Klaus starší může kandidovat.

Pak by prý mohla nastat paradoxní situace, že proti sobě ve finále budou stát Václav Klaus starší a současný poslanec za ODS Václav Klaus mladší. Mohla by to prý být zajímavá podívaná.

„Dovolím si úplně na začátek nabídnout vizi, jak kandidují oba, Klaus senior i Klaus junior, oba úspěšně postoupí do druhého kola a utkají se spolu (Livia Klausová v první řadě mezi prominentními diváky) v Rudolfinu v debatě, již bude moderovat Světlana Witowská, slyším, jak junior říká ‚ale, táto, vždyť jsi přece říkal, že…‘ a senior zase ‚ještě se máš, synku, hodně co učit, cti otce svého a matku svou…‘. Ne, tohle se samozřejmě nestane,“ napsal Fendrych s nádechem ironie.

Poté vrátil čtenáře snící o této možnosti zpět na zem. Má za to, že čeští občané stále žijí ve stínu 90. let 20. století. Fascinovaně hledí na prezidenta Miloše Zemana, exprezidenta Václava Klause i na poslance Václava Klause mladšího, který je prý kopií svého otce, jen má blíž k hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury. Stejně fascinovaně hledí na současného premiéra Andreje Babiše (ANO), který zbohatl v 90. letech díky privatizaci, proti které se dnes často vymezuje.

Všichni tito pánové jsou podle komentátora reprezentanty minulosti, ale my bychom se měli dívat spíše do budoucnosti. Zvláště mladí lidé, kteří se narodili v 90. letech 20. století nebo ve století 21., nemají důvod ohlížet se za těmito politiky.

Fendrychovi se proto zdá zvláštní, že Klausové, Zeman a Babiš stále budí tolik pozornosti. Přišlo by mu logičtější, kdyby více pozornosti budily projevy senátorů Marka Hilšera, Pavla Fischera a jim podobných. To se však zatím neděje a Martin Fendrych nad tím kroutí hlavou.

„Je podivuhodné, jak nás minulost (Zeman, Babiš, Klausové) drží v jakémsi myšlenkovém, duchovním zajetí, jak jsme jí fascinováni, připomínajíce králíčky hypnotizované několika kobrami. Klaus senior po své slavné amnestii přece nemá šanci úspěšně usilovat o Hrad, a jeho stejnojmenný syn je jen to samé vydání v mladším těle. Bylo by zdravé od těchto kober konečně odtrhnout zrak a hledět dopředu. Devadesátek už bylo dost, je čas na dvacítky nebo třicítky jednadvacátého století. Jistě, Zemana si ještě musíme vytrpět, ale pak snad dost, ne další vydání tohoto prototypu,“ uzavřel Fendrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…