Klaus důchodovou reformu nepodepíše. Vetovat ji ale nebude

24.11.2011 18:17

Prezident Václav Klaus nesouhlasí se současnou podobou důchodové reformy. Kvůli obavám o vznik dalších nekonečných obstrukcí ve sněmovně raději nevyužil svého práva veta. Místo toho se rozhodl protestovat tím, že zákon jednoduše nepodepíše.

Klaus důchodovou reformu nepodepíše. Vetovat ji ale nebude
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

"Se změnou důchodového systému, jak ji přinášejí tyto zákony, nesouhlasím. Činím tak ze zcela jiných důvodů než opozice, která svou parlamentní obstrukcí přehlušila jakoukoli věcnou rozpravu. Protože nechci vyvolat další kolo vleklých obstrukcí, zákon Poslanecké sněmovně nevrátím, ale k návrhu svůj podpis nepřipojím," napsal Václav Klaus v oficiálním dopise šéfce Sněmovny Miroslavě Němcové.

Sledujeme téma Důchodová reforma

Prezident své argumenty proti schválené reformě již dříve předložil ve formě svých článků v médiích. Důchodová reforma se mu nelíbí, protože se v jejím důsledku podle Klausova mínění státní deficit ještě více prohloubí. Navíc prý samotnému návrhu reformy nepředcházela žádná seriózní debata.

Chybějící podpis ale platnosti dokumentu nijak nebrání. Podle opozice jde tento postup proti ústavním principům, podle nichž je k přijetí zákona zapotřebí podpis předsedy sněmovny, premiéra i prezidenta republiky.

Související:
A je vymalováno: Svoboda porazil Šťastného, Klaus se mračí
Klaus: Výsledkem penzijní reformy bude prohloubení deficitu
Klaus k malé důchodové reformě: Princip zásluhovosti nemá logiku 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…