Klaus mě zjebal, když jsem řekl, že máslo bude za 50. Zdražují to obchody! Víme, proč musíte platit tak moc

29.08.2017 18:47

REPORTÁŽ „Já jsem jednou asi před šesti roky řekl, že bude stát kostka padesát korun. Pan prezident Klaus mne tenkrát zjebal jako sysla, no a ono to tady je,“ řekl pro ParlamentníListy.cz na agrosalonu Země živitelka ohledně cen másla generální ředitel Madety Milan Teplý. Důvod zdražení másla pak okomentoval místopředseda představenstva a hlavní zootechnik ZD Opařany Ladislav Brůžek. „S českým nebo s evropským tukem hospodaří Čína,“ uvedl.

Klaus mě zjebal, když jsem řekl, že máslo bude za 50. Zdražují to obchody! Víme, proč musíte platit tak moc
Foto: David Hora
Popisek: Máslo, ilustrační foto

Více než padesát korun. Taková je v mnohých obchodech v posledních dnech cena za 250 gramů másla. A odborníci varují, že může být ještě hůř. Ke zvyšujícím se cenám másla se přímo na Země živitelce vyjádřil i generální ředitel Madety, který už před časem uvedl, že tak prudký cenový nárůst nepamatuje u žádné mlékárenské suroviny. „Je dražší tuk, je dražší smetana, je draží máslo,“ vysvětlil vysokou cenu za máslo Milan Teplý.

Kam se až ceny másla mohou vyšplhat, komentovat příliš nechtěl. „Jo, to si vůbec netroufnu říct. Já jsem jednou řekl, asi před šesti roky, že bude stát kostka padesát korun. Pan prezident Klaus mne tenkrát zjebal jako sysla, no a ono to tady je,“ poznamenal Milan Teplý a pokračoval. „Naše cena, kterou vám neřeknu, je stále stejná, a jestliže to obchod zdražuje, tak asi má možnosti to za ty vyšší ceny prodat. Víc k tomu nemůžu říct. Je to poměrně hodně drahé na máslo,“ vyjádřil svůj názor.

Odpověděl i na otázku, zda Češi nakonec nebudou kupovat máslo raději například v Německu nebo v Rakousku. „No nebudou, protože nemá tu kvalitu,“ uvedl Milan Teplý.

Tuk pro Čínu?

Na zvyšování cen másla zareagoval pro ParlamentníListy.cz přímo na agrosalonu Země živitelka i hlavní zootechnik a místopředseda představenstva ZD Opařany Ladislav Brůžek. „Mě úplně jako chovatele rozčiluje to, když slyším v médiích, že se zvyšuje cena másla z toho důvodu, že je méně mléka na trhu,“ řekl s tím, že to prý není pravda. „Když se podíváte statisticky nebo historicky zpátky nějakých patnáct let, tak za měsíc červenec byly dodávky mléka v České republiky největší za těch posledních patnáct let,“ řekl a vysvětlil také, jak je to s tučností mléka.

„Ano, v tomto období krávy vždycky reagují snížením tučnosti mléka. Ale to není otázka jen letošního roku. To je každý rok.“ Ladislav Brůžek řekl, jak je to podle něj ve skutečnosti s mléčným tukem. „V loňském roce byl přebytek mléka a tam došlo k tomu, že se mléčný tuk vyváží do Číny. Nevím, jestli z celé Evropské unie, ale z České republiky ten mléčný tuk odjíždí. No a tím pádem tady nemůže zbývat na to máslo. A jestliže ten tuk odjel i z ostatních států Evropské unie, tak potom chybí v celé Evropě. Protože to není jenom otázka zvyšující se ceny másla v České republice, ale jsou to i Německo, Rakousko a ostatní okolní země,“ uvedl zootechnik s tím, že podle něj toto je hlavní důvod nedostatku mléčného tuku. „Že dnes s českým nebo s evropským tukem hospodaří Čína,“ říká Brůžek s tím, že na druhou stranu chápe, že šlo o pomoc zemědělcům. 

„Ano, nám to jako zemědělcům pomohlo, protože ty ceny se vyšplhaly o korunu dvě nahoru. Ale pořád jsme stejně někde na hranicích nákladů a pořád se pohybujeme na té hraně výdělku nebo prodělku,“ vysvětluje hlavní zootechnik.

„A teď se to otáčí proti nám, že nám prý nedojí krávy. Přitom to není pravda. Není pravda ani to, že dojí málo tučné mléko,“ dodává.

Příprava másla na agrosalonu. Foto: David Hora

Dražší vánoční cukroví

Dražší máslo zdraží i další věci. Už teď se mluví například o vánočním cukroví. „Tak samozřejmě, jestli bude dražší výroba, budu muset zdražit. Jinak by se mi ani nevyplatilo cukroví péct. Už pět let peču na zakázku, každý rok se snažím udělat patnáct až dvacet druhů cukroví. Je s tím obrovská piplačka a zase tolik na tom opravdu nevydělám,“ sdělila téměř rozčíleně cukrářka z Plzeňska, která se prý pro inspiraci vypravila na českobudějovický agrosalon.

„Jestli bude cukroví kvůli máslu dražší, tak se možná do domácností vrátí víc ovoce, jak sušeného, tak i čerstvého. My vždycky kupujeme ananas, švestky a jablka si sušíme sami. Já třeba každý rok dělám plněné fíky mandlemi, tam máslo nepotřebuji,“ reagovala na zprávy v tisku ohledně zdražování vánočního cukroví i další návštěvnice výstaviště z jižních Čech, Milena Cikrtová.

V areálu agrosalonu. Foto: David Hora

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…