Klaus ml. ve válce s Okamurou? Silná slova

24.07.2020 13:09

Předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší rozdával slovní rány nalevo, napravo. Řezal to hlava nehlava. Pořádný slovní kopanec od něho schytala EU, ale stejně nemilosrdný byl i vůči vládě Andreje Babiše (ANO) a vůči poslancům Pirátů, TOP 09, STAN a lidovců. Nikterak nešetřil ani Tomia Okamuru (SPD).

Klaus ml. ve válce s Okamurou? Silná slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Schůze sněmovny. Poslanci se zabývali návrhem na zřízení vyšetřovací komise pro vyhodnocení vlivu autoritativních režimů

Anketa

Prospěl Dominik Feri české politice?

3%
97%
hlasovalo: 15080 lidí
„Evropská unie ve velice těžkých dnech úderu koronaviru totálně selhala. To není nikterak naše stanovisko, to jste všichni viděli na vlastní oči a dokonce i tady ta místní pátá kolona byla zticha jako oukropečci a nějak nereagovala na to, když jsem to tady třeba kritizoval. Dneska už asi přiběhnou tady k mluvítku a budou mě umravňovat a opravovat. Ale EU se ukázala jako byrokratický moloch, který nedělal nic, všechno nechal na národních státech, které se samy zoufale snažily situaci nějakým způsobem řešit,“ spustil zostra šéf Trikolóry u řečnického pultíku ve Sněmovně.

„Ovšem teď, jak se situace zlepšila, tak se přichází s novým plánem. Plán je jednoznačný. Je to více Evropy, menší pravomoci národních států, utužení nadnárodního státu - EU - společné daně, společné ručení za dluhy. To je to, co přináší a my za hnutí Trikolóra říkáme zásadní ne. ... Já skutečně nechci, abychom ručili za dluhy Itálie, Španělska a dalších zemí, není k tomu žádný důvod,“ pokračoval nesmlouvavě.

Pravicové opozici vyčetl, že na jedné straně tepe Schillerovou za nárůst letošního dluhu na 500 miliard korun, ale současně spokojeně pokyvuje nad dluhem celé EU ve výši 750 miliard euro, což se Klausovi jeví jako poněkud schizofrenní postoj. „To přece není absolutně normální,“ zdůraznil.

Podle Klause je správné buď oba dluhy schvalovat, nebo oba dluhy kritizovat. „Buď jste eurohujerská strana, zavádíte devastaci Evropy, toto donášíte českým občanům, nebo je hájíte, ale zároveň to potichu činit, jak často činí vaši europoslanci,“ vypálil Klaus.

Sněmovně navrhl usnesení, v němž měla odmítnout ekonomický plán obnovy EU jako nesmyslný.

Jenže tím to neskončilo. Další úder směřoval Klaus proti Tomiu Okamurovi. Tomu vyčetl, že nepředložil žádný návrh stran ekonomických plánů EU.

„Opět krátká reakce na lhaní japonského podnikatele Tomia Okamury (viz Parlamentní listy): Proti evropskému plánu obnovy byli ve sněmovně Trikolóra, ODS, SPD a komunisté. Usnesení, aby Babiš na summitu vetoval společné daně a společné dluhy předložila Trikolóra (pro 49 poslanců) a ODS (pro 44). SPD nepředložilo nic. Oba návrhy byly zamítnuty,“ rozčlil se předseda Trikolóry.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Pak tam byl konglomerát usnesení demobloku a Pirátů, ať Babiš vyjedná to či ono a podpoří evropský plán. Žádný z poslanců Trikolóry pro nic z toho nehlasoval. Naopak ANO, Piráti, TOP 09, lidovci, ČSSD a STAN pro to hlasovali, vyhráli toto hlasování a Babiš podle toho na summitu vše odkýval. Rozdíl mezi námi a SPD je v tom, že nám jde o věc, hlasujeme pravidelně pro jejich návrhy, pokud jsou ve prospěch republiky, kdežto Okamura sleduje jen osobní stranický prospěch a politikaří. Nebýt Trikolóry (a v tomto případě ODS) - ve sněmovně by žádná opozice proti šílenému dluhovému plánu EU - nebyla,“ nebral si servítky.

Klaus udeřil i na Tomia Okamuru

Není bez zajímavosti, že pro Klausův návrh hlasoval také poslanec hnutí ANO Pavel Juříček a v ODS se hlasování zdržel předseda strany Petr Fiala.

Hlasování o Klausově návrhu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…