Klaus mladší zúčtoval s Chládkem. Za rámeček by si to ministr nedal

27.07.2014 15:58

Odborný mluvčí ODS pro oblast školství Václav Klaus mladší bez servítků zhodnotil práci současného šéfa resortu Marcela Chládka (ČSSD). V médiích sice vystupuje šéf resortu hodně, jenže „skutek často utek“. Ministr totiž podle Klause neřeší to nejdůležitější. Co má přesně na mysli, rozkrývá syn exprezidenta Klause v rozhovoru pro server iDnes.cz.

Klaus mladší zúčtoval s Chládkem. Za rámeček by si to ministr nedal
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

„Ministr školství by si měl vytyčit hlavní problémy resortu. To jsou podle mě zvětšující se rozdíly mezi dětmi, velký přebytek středních škol nebo to, že se málo soustředíme na základní a střední školství. Zatím jsem nezaznamenal, že by s tím chtěl ministr něco činit,“ podivuje se Klaus mladší.

Chládek chce zničit spravedlivý systém, varuje Klaus

Chládek se podle odborného mluvčího ODS pro oblast školství zabývá novinářsky vděčnými tématy, jako je umístění zdravějších potravin do automatů ve školách, aniž by se zamýšlel nad tím, že děti „doženou“ nezdravé stravování doma, pokud jsou na něj zvyklé.

K dovršení všeho zlého se navíc ministr chystá změnit systém financování regionálního školství. „Ale snaha změnit financování regionálního školství, myslím, dokáže zničit jednu z posledních věcí, která ve školství funguje. A to je jistá spravedlnost, že stát platí na každé dítě víceméně podobné peníze a dostává je škola, kam žák chodí. Teď snaha to celé přeorat hypotetickými potřebami trhu práce v roce 2040 skutečně dokáže ten systém zničit. Já bych současný systém ještě zpřísnil. Školy mají na každé dítě stejného věku pobírat napříč republikou stejné peníze, protože všechny děti jsou stejně hodnotné,“ popisuje svou představu stínový ministr. Chládek naproti tomu plánuje diverzifikaci financí i podle kvality škol či důležitosti studovaných oborů.

Klausovi se nelíbí ani to, že ministr hodlá zasáhnout do financování soukromých a církevních základních a středních škol. Jde prý jen o populistický pokus ČSSD „došlápnout“ si alespoň na někoho, když už se nepodařilo zvrátit církevní restituce. Učitelka z církevní školy se tak má stát obětí nerealistického předvolebního slibu ČSSD. Přitom z hlediska kvality škol by bylo mnohem lepší „došlápnout si“ na ty střední školy, ve kterých se studentům nedaří skládat státní maturitu.

ODS podle Klause ml. připravuje zveřejnění základních politických bodů v každém resortu, školství nevyjímaje, ale Klaus nechce říci, zda by byl případně ochoten usednout do ministerského křesla za ODS. Novináři se ho na to prý mají zeptat, až bude mít ODS v průzkumech třeba 30 procent a bude reálné, že obsadí post šéfa resortu školství.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…