Klaus o fatálním selhání Západu: Nelze všude nastolovat demokracii západního střihu

20.08.2021 8:35 | Rozhovor

Bývalý prezident Václav Klaus v Press klubu Frekvence 1 opět výživně zkritizoval současná proticovidová opatření. Jak je u něj dobrým zvykem, nebral si servítky. Podle něj opatření dosahují směšné úrovně. Především se podivoval nad tendencí, že bez testu nebudou děti moci zpívat ani cvičit. Stranou nezůstalo ani ožehavé téma současných dnů, tedy vyhrocená situace v Afghánistánu. Podle bývalého prezidenta jde o fatální selhání Západu. Tamější situace pak jednoznačně demonstruje, že v těchto kulturách nelze nastolit demokratické zřízení západního střihu.

Klaus o fatálním selhání Západu: Nelze všude nastolovat demokracii západního střihu
Foto: Repro XTV
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus

Anketa

Má naše účast v NATO smysl?

4%
94%
hlasovalo: 26249 lidí

V rámci vládních opatření směřujících proti covidu opět výživně vládu zkritizoval. Nejvíce si postěžoval na povinné testování a zvýhodňování naočkovaných. „Chtějí nás umučit, uočkovat a utestovat. Čekám, kdy nám epidemiologové řeknou, že je nutná čtvrtá dávka vakcíny. Začněme zacházet s covidem jako s normální nemocí, tou je,“ vyzýval Václav Klaus ve vysílání rádia Frekvence 1. Reagoval tím tak na probíhající veřejnou diskusi o třetí dávce vakcíny proti koronaviru. Výhrady měl i proti rozhodnutí Ministerstva zdravotnictví, které nebude uznávat hladinu protilátek po prodělaném onemocnění jakožto průkaz bezinfekčnosti.

Klaus je poměrně známý svým kritickým postojem k vládním opatřením. Sám se demonstrativně často na veřejnosti ukazoval s rouškou na bradě, a to i v momentě, kdy poskytoval rozhovor médiím. Bez roušky například takhle dorazil na oslavy výročí událostí 17. listopadu na pražskou Národní třídu. Od pražské hygienické stanice ale dostal za svá vystoupení bez roušky pokutu ve výši 10 tisíc korun. Klaus s rozhodnutím nesouhlasil a prostřednictvím svého právníka požadoval, aby s ním bylo přestupkové řízení zastaveno.

Ale tím jeho „rivalství“ nekončí. Vymezoval se také ke spoluobčanům, kteří se covidu bojí a považují jej za společenskou hrozbu. Na kontroverzní výroky si vzpomene nejeden z nás. „Rouškaře“ označil za vítače migrantů a pojem „kovidismus“ připodobnil ke komunismu.

Svůj postoj deklaroval i přístupem k očkování. I přesto, že patří do rizikové skupiny, očkovat se nenechal. Sám posléze na vlastní kůži respirační onemocnění prodělal. Podle jeho slov onemocnění bylo doprovázeno lehkým průběhem.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…