Klaus schválil zdražení cigaret. Kuřáci zaplatí za krabičku o 4 koruny víc

12.11.2012 15:12

Kuřáci za krabičku cigaret v příštích dvou letech zaplatí v průměru o čtyři koruny víc. Důvodem je zvýšení spotřební daně kvůli směrnici Evropské unie. Zákon v pondělí podepsal prezident Václav Klaus. ČTK o podpisu prezidenta informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Klaus schválil zdražení cigaret. Kuřáci zaplatí za krabičku o 4 koruny víc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kouření, ilustrační foto

Zvýšení spotřební daně se týká cigaret a také řezaného tabáku. Krabička cigaret by tak měla být od příštího roku v průměru o dvě koruny dražší než nyní. Od přespříštího roku by se její cena měla zvýšit o další dvě koruny. Více podražit by měly levnější značky cigaret.

Ministerstvo financí předpokládá, že příští rok přinese vyšší daň z tabákových výrobků státnímu rozpočtu o 1,4 miliardy korun více a o rok později o dalších 1,7 miliardy korun více ve srovnání s letoškem. Inflaci by mělo zdražení v obou letech zvýšit o 0,14 procentního bodu.

Podle odhadů tabákové společnosti Philip Morris v prvním pololetí letošního roku klesl tuzemský cigaretový trh o 3,6 procenta, když se prodalo 9,9 miliard kusů cigaret.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…