Klaus se před exportéry chlubil, jak jim otevíral dveře

11.09.2012 7:54

Export českého průmyslu se musí více soustředit na mimoevropské trhy, které rostou a mají perspektivu. Vyplývá to z proexportní strategie ministerstva průmyslu a obchodu na léta 2012 až 2020. Dnes se na takovém trendu shodli při slavnostním zahájení Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně prezident Václav Klaus s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou.

Klaus se před exportéry chlubil, jak jim otevíral dveře
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Prezident republiky Václav Klaus přijel ministra průmyslu Martina Kubu v dopoledních hodinách na Pražském hradě

V současnosti jdou čtyři pětiny vývozu do zemí Evropské unie, což je podle Kuby příliš a dělá to Česko velmi závislé na ekonomické situaci eurozóny. „Nicméně můžeme sledovat pozitivní, byť pomalý trend. Zatímco v prvním pololetí Česko zvýšilo vývoz o 150 miliard korun, snížil se vývoz do Evropy z 83 na 81 procent,“ uvedl Kuba.
 

Stát podle Klause nemá říkat podnikům, kam mají vyvážet, ale má jim sloužit k tomu, aby jim otevíral nové trhy. Připomněl svých třicet zahraničních cest s českými podnikateli. „Mimo Evropu jsou země, kde si českých výrobků váží, ale musíme jednat rychleji,“ míní Klaus. Ocenil, že partnerskou zemí veletrhu je letos Indie, jeden z nejdynamičtěji rostoucích trhů. Poprvé to tak není sousední země.
    

Na veletrhu vystavuje více než 130 firem z Indie, asijský stát je letos partnerskou zemí veletrhu díky snaze indické Rady pro podporu strojírenského exportu (Engineering Export Promotion Council). Hospodářské vztahy mezi zeměmi se datují od roku 1920 a od veletrhu si obě vlády slibují zvýšení intenzity obchodu a spolupráce. 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…